23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Penzionerima 364 KM, ostalim kategorijama 579 KM pomoći EU

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da će općinama i gradovima ove sedmice biti uplaćena sredstva koja će ove lokalne jedinice isplatiti u narednih deset dana domaćinstvima koja su ostvarila prava na pomoć Evropske unije.

Kazao je da će sredstva do kraja ove godine biti prebačena krajnim korisnicima, a da je svaka zaprimljena aplikacija provjerena kako bi bila kreirana lista onih koji su ostvarili pravo na sredstva iz Javnog poziva.

Na konačnoj listi nalazi se 2.291 domaćinstvo više u odnosu na preliminarnu listu. To znači da se na konačnoj listi nalazi ukupno 154.779 domaćinstava. Najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera, za 908 više u odnosu na preliminarnu listu”, rekao je Delić.

Istakao je da se na listi nalazi broj onih iz kategorije samohranih roditelja koji smatraju da su oštećeni, ali je podsjetio da je javnim pozivom jasno definisano da djeca moraju biti maloljetna i da drugi roditelj mora biti nepoznat ili mrtav.

“U svakoj od kategorija su bili jasno definisani uslovi i mislim da je čitav proces proveden transparentno”, naglasio je.

Napomenuo je da su se svi podaci obrađivali digitalno te je uklonjen ljudski uticaj.

Do sada obrađeno oko 2.800 prigovora na Javni poziv EU za dodjelu sredstava

ZA DODJELU SREDSTAVA NAJVIŠE PENZIONERA 

S obzirom na to da je najveći broj prijava iz kategorije penzionera odlučeno je da umjesto 300 KM dobiju 364,25 KM po domaćinstvu. Ostale tri kategorije će dobiti po 579,76 KM po domaćinstvu.

“Sutra će Ministarstvo finansija pustiti sredstva prema gradovima i općinama i oni će isplate izvršiti u narednih 10 dana”, rekao je Delić.

U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, s obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uslov.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi predviđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za penzionere, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

Koliko je penzionera odbijeno za pomoć EU?

S obzirom da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih, to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

– Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a s obzirom da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo penzionere sa najnižom i zagarantovanom penzijom, pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će penzioneri dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu – rekao je ministar Delić.

Naglašava da su na ovaj način ispunjeni uslovi donatora čiji je zahtjev bio da domaćinstva dobiju značajnije pojedinačne iznose, te da se utroše sva predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM.

USKORO ISPLATA SREDSTAVA 

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo finansija, sutra će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

Ministarstvo će, zaključio je ministar Delić, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te finansijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu sa definisanim kriterijima i zahtjevima donatora.

Koliko novca će dobiti koja kategorija iz Javnog poziva EU?

Javni poziv objavljen je 23.10.2023., a zatvoren 10.11.2023. godine. Svaka zaprimljena aplikacija unesena je u digitalni alat razvijen od strane stručnjaka iz UNDP-a u BiH. Nakon zatvaranja poziva, putem kompleksnog algoritma i parametara, urađene su provjere s relevantnim spiskovima i registrima, kako bi se kreirala privremena lista primalaca.

Ukupno je zaprimljeno 216.360 prijava domaćinstava, koja su obuhvatila 429.066 pojedinaca. Svih 79 općina i gradova u FBiH aktivno je radilo na unosu prijava u sistem, na čemu je ukupno bilo angažovano 804 državna službenika.

Možda će vas zanimati i ovo:

Stigli preliminarni rezultati – Na listi za pomoć EU ima i mrtvih

Od srijede moguća provjera statusa prijava za podjelu EU pomoći

 

Vezane vijesti

TUZLA