30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Počeo upis učenika u srednje škole, na raspolaganju nova zanimanja

Diplome u ruci, odličan uspjeh u osnovnoj školi i zacrtan cilj, za Nadinu su dovoljni razlozi da se nađe u redu za upis u Srednju medicinsku školu u Tuzli. Uvijek je kaže znala da želi biti doktor a tokom života se, priča nam u to još više uvjerila. Sretna je što je napravila veliki korak i što će ovo biti samo jedna stepenica više ka ostvarenju dječijeg sna.

„ Oduvijek mi je u životu bila želja da postanem doktor i onda mi se desio trenutak kada sam shvatila koliko je značajan dobar doktor i koliko može da pomogne ljudima i tada sam definitivno znala da želim biti dobar doktor i da pomažem ljudima“,rekla je za RTV Slon Nadina Bajrić.

To su znali i njeni roditelji koji su joj uvijek davali vjetar u leđa ali i ostali iz njenog okruženja.

„ Pored roditelja tu su i nastavnici koji su mi govorili i davali savjete koji je smjer za mene i pomagali mi“, navodi Bajrić.

Medicinska škola u Tuzli godinama važi za onu za koju vlada najveće interesovanje kako zbog gradiva tako i praktične nastave. Ove godine uveli su novo zanimanje stomatološka sestra tehničar – zubni tehničar.

„ Ove godine smo dobili 11 odjeljenja za upis, šest odjeljenja medicinske sestre tehničara i ostalih zanimanja po jedno odjeljenje, farmaceuti i fizioterapeuti. Škola pruža mogućnost dobrog izvođenja prakse kao i van škole u Domu zdravlja i UKC-u“, kazao je za RTV Slon Abid Begović, direktor JU Srednja medicinska škola Tuzla.

Mogućnost praktične nastave pruža i Građevinsko-geodetska škola u Tuzli, stoga se i ona nalazi među konkurentnijim. To je bio jedan od razloga zbog čega je Amila izabrala baš ovu školu, gdje će imati mogućnost obrazovanja za arhitektu.

„ Tu sam se najviše pronašla jer sa ovom školom vidim svoju budućnost. Posebno me privuklo tehničko područje i područje likovne umjetnosti koje mi ova škola nudi. Očekujem da steknem znanje i postignem sve što želim da dođem do svog cilja i da se dobro zabavim“, istakla je Amila Mušić.

A očekivanja, kaže direktor ove škole potrudit će se da ispune svakom učeniku. Interesovanju učenika za uspis doprinijele su i stipendije kantonalne vlade za one koji upišu neko od deficitarnih zanimanja.

„ Krenimo od stručne škole prije svega za zanimanje keramičar – teracer, za tehničku školu tu je standardno grafički dizajner, za tehničara geodezije je iznenađenje i ima interesa standardno za građevinskog tehničara. Ove godine zaista je praktična nastava izdignuta na jedan viši nivo. Učenicima će biit omogućeno obavljanja praktične nastave u firmama gdje će osim nastave ostvariti i neki dohodak za obavljanje te praktične nastave“, navodi Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Prvi upisni rok trajat će do 12. juna a drugi od 17. do 19. juna. Planom je predviđen upis više od pet hiljada učenika raspoređenih u 29 srednjih škola na području TK.

Ono što je još novina jeste da je od ove godine planiran upis i za novo zanimanje u Eelektrotehničkoj školi, monter fotonaponskih sistema.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA