30 C
Tuzla
21.06.2024.

Podignuta optužnica protiv više osoba zbog genocida u Srebrenici

Tužilac Posebnog odjela Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ratne zločine podigao je optužnicu protiv više osoba zbog genocida počinjenog u Srebrenici, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine. Podignuta je protiv Lazara Ristića zvanog Lazo, rođenog 1958. godine u Zvorniku, državljanina BiH,  Mladena Mihajlovića Mlađe, rođenog 1973. u Bregenzu, Austrija, državljanina BiH, Sretena Miloševića, rođenog 1959. godine u Kladnju, državljanina BiH i Srbije, Dragoja Ivanovića zvanog Kićo, Miloje’ i Radoje, rođenog 1967. u Zvorniku, državljanina BiH, Stanoja Birčakovića zvanog Cane, rođenog 1972. u Zvorniku, državljanina BiH, kao i Milorada Birčakovića zvanog Pinjo, rođenog 1963. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Njih optužnica tereti da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Navedeno je da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu te u operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je  strijeljano više od 800 žrtava a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice. U namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili oko škole i u fiskulturnoj sali tragove zatočenja i pogubljenja.

Optuženica ih tereti da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b), KZ-a BiH u vezi sa članom 180. stav 1., i u vezi sa članom 31. (pomagači) istog Zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 141 svjedoka, među njima više svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima vještaka vojne i medicinske struke, kao i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

Vezane vijesti

TUZLA