15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Podrška MUP-a Austrije BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa i zamjenik direktora Mirsad Buzar održali su sastanak u Beču sa generalnim direktorom Direktorata za migracije u MUP-u Austrije Peterom Webingerom gdje su zahvalili MUP-u Austrije na podršci BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama.

Laketa je upoznao je Webingera o aktuelnoj migrantskoj situaciji i o tome kako i na koji način Služba za poslove sa strancima doprinosi procesu deportacija nezakonitih migranata iz BiH u zemlje porijekla.

Razgovarano je o nastavku saradnje MUP-a Austrije i Službe za poslove sa strancima o povratku ilegalnih migranata i spriječavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, a značajnu podršku BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, pruža i Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP).

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije čestitali su predstavnicima Službe za poslove sa strancima na uspješnoj realizaciji prisilnog povratka ilegalnih migranata u Pakistan, Maroko i Bangladeš.

S toga je na sastanku dogovoren nastavak saradnje kada je riječ o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima u segmentu provođenja prisilnih udaljenja, te će u maju ove godine održati se trening za službenike SPS  koje će provesti austrijska elitna policijska jedinica „Cobra“ , saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Vezane vijesti

TUZLA