5 C
Tuzla
17.04.2024.

Polaganjem vijenaca na Slanoj Banji obilježen Dan nezavisnosti BiH

Tuzlanski kanton je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježio danas nizom prigodnih aktivnosti. Program obilježavanja praznika počeo je jutros kada su delegacije Vlade i Skupštine Kantona položile cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na kompleksu Slana Banja u Tuzli.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tuzlanski kanton je bogatim programom manifestacija najveći akcenat stavio na mlade, koji predstavljaju budućnost naše domovine.

„Tuzlanski kanton iz godine u godinu pomijera granice obilježavanja najznačajnijih praznika među kojima je svakako Dan nezavisnosti. Akcenat današnjeg obilježavanja je na onim najmlađim, na generacijama koje su, kako kaže ovaj naš slogan- rođena u Bosni, koja su djeca Bosne i Hercegovine“, istakao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Vijence na spomen obilježjima na komplesku Slane Banje položila je i Skupština Tuzlanskog kantona. Predsjednik Skupštine Žarko Vujović naglasio je da su trideset i dvije godine od referenduma bile zaista dinamične za našu državu koja se suočavala sa ratom, agresijom i nakon svega toga obnovom zemlje.

„Ono što mogu da poručim jeste da uprkos svim nedaćama koje stoje pred našom državom i društvom, siguran sam da će generacija mladih ljudi koji će nas naslijediti uspjeti održati ovu zemlju na Euroatlantskom putu i da ćemo u skoroj budućnosti postati zemlja u evropskom društvu i Euroatlantskim integracijama“, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

O važnosti ovog datuma govorio je i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona, koji je učestvovao u odbrani i očuvanju naše domovine.

„Mi kao boračke organizacije i borci doprinijeli smo tome da se očuva država Bosna i Hercegovina. Danas će ovdje biti mlađi naraštaji i oni treba ovu državu da učine još ljepšom i prosperitetnijom za život“, kazao je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Nakon polaganja cvijeća i vijenaca na spomen obilježjima na Slanoj Banji, upriličen je niz aktivnosti na području grada Tuzla kako bi se obilježio ovaj značajan datum.

Vezane vijesti

TUZLA