15 C
Tuzla
22.07.2024.

Poplave u Tuzli nisu prouzrokovale veće materijalne štete, građani ipak u strahu

Poplavljene ulice i otežano saobraćanje, prizori su zabilježeni na tuzlanskim ulicama. Najveći problem kako navode iz Službe civilne zaštite Tuzla predstavljaju začepljeni šahtovi, zbog čega su imali i najviše intervencija.

Jučer smo obavili najmanje pet intervencija što se tiče zapušenja odvodnih šahtova. Desio se odron zemlje na putnu komunikaciju. U suštini mi smo brzo uradili posao efikasno i završili da građani nemaju problema što se tiče saobraćaja”, kazao je Sead Mustajbašić, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Grada Tuzla.

/VIDEO/ Nevrijeme pogodilo Tuzlu, u dijelovima grada padao i led

Oborinske vode u Tuzli uzrokovale su plavljenje saobraćajnica na nekoliko lokacija. U mjesnoj zajednici Solana došlo je do urušavanja zemlje u Moluški potok što je izazvalo brigu mještana od novih poplava. 

Svaki put kad je obilna kiša ovaj ovdje dio je poplavljen i ljudi po cijelu noć ne mogu da spavaju, dežuraju ali šta će ne mogu si pomoći”

U strahu sam i jučer bila, jer poplavljen je plastenik u potpunosti. Ovo je sad stalno, stalno kiša, stalno poplava”

Intervencije su imali i tuzlanski vatrogasci. Na svu sreću, kažu, nije bilo povrijeđenih a ni veće materijalne štete.

Jučer smo imali najveći intenzitet padavina, došlo je do izljevanja potoka u Mramoru i Gornjoj Tuzli ali brzom interevencijom voda nije ušla u objekte, nije došlo do plavljenja objekata. Bilo je nekih individualnih poziva u smislu plavljenja podrumskih prostorija što smo u toku noći sanirali”, rekao je za RTV Slon Jasmin Habul, zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Kiša napravila probleme i u Tuzli, vatrogasci spriječili ulazak vode u kuću u Mramoru

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jaki lokalni pljuskovi očekuju se do 2. juna zbog čega je na snazi i narandžasti meteoalarm. Iako su sve dežurne ekipe u pripravnosti i građanima se savjetuje da budu spremni na rizike te da prate upute Civilne zaštite.

Civilna zaštita Tuzla uputila upozorenje građanima zbog najavljenih padavina

Vezane vijesti

TUZLA