14 C
Tuzla
28.05.2024.

Predložen pritvor za pet osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi sa krivotvorenjem isprava

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za  pet osoba  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa  kritvotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima. Mjera pritvora je predložena za Mehu Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne.

Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, je uz pomenuta krivična djela  osumnjičen i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović  i za krivično djelo pripremanje  krivičnog djela, a Cvjetković i Suljić i  za krivično djelo  krivotvorenje službene isprave.

Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Milkunić je osumnjičen da je u periodu od polovine 2019.  do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizirani kriminal,  u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi,  radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba  s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist.

Tako su  u pomenutom periodu izradili i nabavili različite krivotvorene  javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola,  certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja,  vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe.

Osumnjičeni su lišeni slobode 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji Alterego I i II   koju su proveli policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu  BiH (SIPA), uz saradnju sa MUP-om TK i MUP-om RS-a.   Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva RS,  uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli. Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duži period.

Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužilaštvu.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu.

Vezane vijesti

TUZLA