23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Prijem za pripadnike jedinice OSBiH koji su pomagali u saniranju posljedica poplava u Slovenija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je upriličio svečani prijam za pripadnike inženjerijske jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH, u znak priznanja za odlično obavljen humani posao sanacija posljedica katastrofalnih poplava u Republici Sloveniji.

Prijamu u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, načelnik Zajedničkog sataža OSBiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za upravljanje resursima general-bojnikom Gojkom Kneževićem i ostalim generalima OSBiH i dužnosnicima MOBiH.

Svim pripadnicima OSBiH koji su sudjelovali u humanitarnoj misiji u Republici Sloveniji Helez uputio je iskrene čestitke na njihovoj spremnosti i profesionalizmu. Istaknuo je da je sretan i ponosan što su građanima Slovenije ostavili najbolji dojam o svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

– Vašu misiju ste obavili na ponos svih nas u domovini. Novčane nagrade i pohvale više su simboličan čin zahvalnosti što ste Oružane snage BiH i čitavu svoju zemlju predstavili na najbolji mogući način, čime se svi možemo ponositi -rekao je Helez.

Načelnik ZSOSBiH general Mašović je čestitajući pripadnicima te jedinice, kojom zapovijedao poručnik Nemanja Avram, istaknuo kako se još jednom pokazalo da su pripadnici OSBiH najbolji ambasadori svoje zemlje. Naglasio je da su uspostavili primjeran odnos s lokalnim stanovništvom, starali se za njihove potrebe na terenu, ali i na najbolji način iskoristili tehniku koju su imali na raspolaganju.

Izričući još jednom zahvalnost za iskazanu pomoć, slovenski ambasador Sedar istaknuo je da „onaj koji pomaže odmah, pomaže dva puta“.

– Slovenija i BiH nikad nisu imale neka posebna otvorena pitanja i oduvijek imamo dobro odnose. Ali ovo što ste vi napravili s ovom postrojbom značajno će unaprijediti taj naš odnos. Učinili ste ne samo da se nazivamo prijateljima, nego, mogu slobodno reći i – braćom. Nadam se da se zbog istog razloga nikada nećete morati vratiti u Sloveniji, a naša vrata će za vas uvijek za bilo što biti otvorena – zaključio je Sedar, napominjući da je jedinica OSBiH ocijenjena kao najproduktivnija na terenu.

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, Slovenija je uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći. Sukladno mogućnostima, pripremljena je i poslana Jedinica privremenog sastava OSBiH od deset pripadnika inženjerijske bojne s potrebnom mehanizacijom, koja je od 14. augusta do 8. septembra ove godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije.

U znak zahvalnosti za pomoć ministar odbrane R. Slovenije je uputio službenu diplomatsku notu u kojoj  zahvaljuje ministru odbrane BiH na brzoj reakciji i angažmanu u otklanjanju posljedica poplava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vezane vijesti

TUZLA