10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Prva generacija učenika za zanimanje monter fotonaponskih sistema ove godine

Učenicima završnih razreda će od ove godine biti dostupan i novi smjer- monter fotonaponskih sistema. Profesori elektro i građevinske struke prošli su edukaciju za unaprjeđenje vještina i znanja za montiranje i održavanje fotonaponskih sistema, što je bio osnovni korak ka uvođenju ovog zanimanja u nastavni proces.

Tuzlanski kanton, ali i Bosna i Hercegovina ove godine će imati prvu generaciju učenika za zanimanje monter fotonaponskih sistema. Novi smjer će biti uveden u Elektrotehničkoj školi, a očekuje se veliki odziv učenika.

„Nakon što je Pedagoški zavod završio novi nastavni plan i program i nakon što je Elektrotehnička škola ispunila sve potrebne preduslove danas ćemo toj školi dati rješenje o uvođenju novog zanimanja. Na sljedećem upisnom roku naši učenici će moći upisati zanimanje monter fotonaponskih sistema“, rekao je Ahmed Omerović, ministar nauke i obrazovanja TK.

Na uvođenju ovog zanimanja radilo se skoro godinu dana u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. Korištenje obnovljivih izvora energije je globalni trend kojemu se pridružuje i naša država. Shodno tome, proteklih mjeseci je zajedno sa Caritasom rađena edukacija profesora srednjih stučnih škola kako bi zanimanje monter fotonaponskih sistema što prije bilo dostupno zainteresovanim učenicima.

„U ovoj godini nas očekuje energetska sanacija školskih objekata na području Tuzlanskog kantona koje ćemo odabrati zajedno s Ministarstvom obrazovanja i nauke. Također nas očekuje nastavak edukacije profesora srednjih stručnih škola o temama energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energija“, kaže Fuad Imamović, rukovodilac projekta Energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije Caritasa u BiH.

Švicarski Caritas najavio je nastavak započetih aktivnosti sa resornim ministarstvom, ali i mogućnost buduće saradnje.

„Ono što je najvažnije je odgovornost koju Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona pokazuju u prethodnom periodu. To je ključni razlog zašto želimo da sarađujemo, nama koji dođemo sa strane to je najvažnije- da imamo dogovore i da se držimo dogovora“, kazao je Daniel Bronkal, direktor Caritasa.

Uvođenje velikih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini s ulaganjima u energetsku efikasnost ima potencijal da odigra ključnu ulogu u smanjenju emisije ugljendioksida.

Vezane vijesti

TUZLA