17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Prvi sastanak gradonačelnika Tuzle i premijera TK: Kako zajednički riješiti probleme?

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ugostio je premijera TK Irfana Halilagića i članove Vlade.

Lugavić i Halilagić nisu se ranije zvanično sastajali, iako kažu, često razgovaraju. Različitih su političkih opredjeljenja, pa je poimanje u društvu da nema mnogo zajedničkih tema. Svjesni su toga, pa je prva poruka koju su uputili, da je došlo vrijeme da postanu odgovorniji prema građanima, u odnosu na političke subjekte.

”Činjenica sve je izraženija potreba da razgovaramo, da tražimo zajednička rješenja u smislu napretka grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, napretka od kojeg će najviše benefita imati građani”, navodi Irfan Halilagić, premijer TK.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ističe da na ovakav način kada u fokusu imaju samo zahtjeve građanki i građana, privrednih subjekata, onda neki drugi vanjski faktori postaju imaginarni i onda se rješenje veoma lako nalazi.

Naći će kažu rješenje da se vrati u Tuzlu dio sredstava koje građani izdvajaju po raznim osnovama.

”Moramo naći modus kako da vratimo građankama i građanima veća sredstva od onih koja su oni uplatili kako bismo na području grada Tuzla razvijaju još kvalitetniju komunalnu, društvenu, kulturnu i svaku drugu infrastrukturu”, kaže Lugavić.

Infrastruktura je tema o kojoj su ponajviše razgovarali. Fokus je bio na rekonstrukciji zgrade SodaSo, koja je kako su i sami priznali, ruglo Tuzle od 2014. godine. Želja je…

”I da pored one prave svrhe, a to je smještaj institucija Tuzlanskog kantona, Vlade i ministarstava, da također Tuzla dobije reprezentativan objekat po kome će biti prepoznatljiva”, naveo je Halilagić.

Prepoznatljiv bi trebao biti i Kampus Univerziteta u Tuzli, čija bi izgradnja trebala početi naredne godine.

”U momentu kada sam došao na poziciju premijera i kada smo razgovarali o projektu Kampusa, meni je prezentovano na način da će se dobar dio te investicije realizovati od prodaje objekata postojećih fakulteta. Međutim, u ovom periodu smo došli do saznanja da imovinsko-pravni odnosi na najvećem dijelu fakulteta nisu riješeni”, naglasio je Halilagić.

Vlasnik objekata fakulteta je Tuzlanski kanton, a zemljište na kome se nalaze je gradsko.  Još je mnogo tema za razgovore koje su gurane pod tepih, ali važno je da se krenulo s mrtve tačke, poruka je učesnika sastanka. Ipak, ne očekuju da će baš za sve imati rješenja.

Priču donosi Adnan Ćebić i možete je pogledati u prilogu ispod:

Vezane vijesti

TUZLA