-2 C
Tuzla
02.02.2023.

Sedam osoba iz Tuzle u procesu prekvalifikacije za zavarivače i CNC operatere

Sedam nezaposlenih osoba s područja Tuzle u narednom periodu obavit će prekvalifikaciju i dobit će mogućnost zaposlenja kod poznatih poslodavaca. Danas su sa vršiteljem dužnosti gradonačelnika potpisali ugovore kojima je predviđena prekvalifikacija, odnosno stručno osposobljavanje u privrednim subjektima sa kojima Grad Tuzla ima potpisan Sporazum. Radi se o prekvalifikacijama za zanimanja zavarivač i CNC operater.

Među sedam nezaposlenih osoba koje će imati priliku obaviti prekvalifikaciju su Adin Ahmetbegović i Mustafa Subašić. Cilj im je doći do zaposlenja i imati iskustvo u metalskom sektoru.

”Završio sam Gimnaziju, sad želim obaviti prekvalifikaciju. Trenutno sam student mašinstva i mislim da će mi za budućnost u mojoj karijeri dosta pomoći i što se tiče realnost svijeta da ću se u praksi dosta bolje snaći”, navodi Adin Ahmetbegović, učesnik projekta prekvalifikacije.

Kako ističe Mustafa završio je srednju mašinsku školu za limara, a odlučio se za prekvalifikaciju da bi našao posao.

”Od 1996. godine sam na birou i nisam imao nikakvog posla, ovo je prvi put da radim vanredno da polažem, dobijem diplomu da bi išao dalje”, navodi on.

Grad Tuzla u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada provodi program koji podrazumijeva podršku nezaposlenim osobama kroz prekvalifikaciju kao i podršku za pokretanje biznisa. Programom će biti obuhvaćeno 120 osoba, a današnje potpisivanje sa nezaposlenim osobama podrazumijeva njihovo stručno osposobljavanje za zanimanja koja su trenutno tražena na tržištu rada.

”Oni će proći prekvalifikaciju za zanimanje zavarivača i CNC operatera koji će nakon završene edukacije, dobijanja diplome otići kod naših partnera, privrednih subjekata koji su partneri u projektu da odrade dio praktičnog rada, onda će naši poslodavci izabrati one najbolje i ponuditi im radni odnos”, ističe Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

Kroz projekat su povezane potrebe realnog sektora i mogućnosti za nezaposlene osobe. Interes poslodavaca je, kako navodi Lugavić, i više nego dobar, zbog deficita kadrova u cijeloj zemlji.

”Na ovaj način smo dobili naše partnere iz realnog sektora koji su iskazali potrebu i saglasnost da uđu u projekat vrlo rado, a s druge strane smo imali partnere Službu za zapošljavanje koji su nam obezbijedili nezaposlene osobe putem javnih poziva”, kaže Lugavić.

Prekvalifikacija će biti vršena i za zanimanje zidar. Ostalo je devet upražnjenih mjesta od 30 predviđenih, stoga nadležni pozivaju nezaposlene osobe da se jave u nadležnu gradsku službu kako bi bili dio ovog programa i što prije počeli proces prekvalifikacije, te došli do radnog mjesta.

POSLJEDNJE DODANO