17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Skočibušić: Kod nas još nema prijava stjenica, higijena treba biti prioritetna

Kod nas za sada nema prijava stjenica, no ne znači da ih neće biti – izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglašavajući važnost higijene kao jednog od prioriteta za zdrav život.

– S obzirom na informacije koje nam dolaze iz susjedstva, ali i iz Francuske vezano za pojavu stjenica, smatramo da je higijena jedan od najvažnijih elemenata zdravog života i koliko god o tome govorimo, koliko god smatramo higijenu zdravo za gotovo, odnosno da je normalno da se ljudi peru, da se održava posteljina čista, kao i prostori, očito da ima potrebe da se uvijek naglasi važnost higijene jer je higijena doista pola zdravlja – kazao je Skočibušić.

Dodao je kako su nekada u školama higijeničari pregledali nokte i kosu, a kako danas u savremenom dobu mislimo da to nije potrebno, ali je, kaže Skočibušić, zapravo potrebno.

– Zaista je potrebno i pozivamo sve i obrazovne ustanove da se više pažnje posveti upravo higijeni jer samo posvećivanjem pažnje higijeni možemo prevenirati pojavu svih zaraznih bolesti, pa, između ostalog, i ovih parazita, odnosno stjenica – rekao je Skočibušić.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA