20 C
Tuzla
23.09.2023.

Slovenija postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je u utorak Alžir, Gvajanu, Sijera Leone, Sloveniju i Južnu Koreju u Vijeće sigurnosti UN-a na dvogodišnji mandat počevši od 1. januara 2024., dok je Bjelorusiji – saveznici Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu – uskraćeno mjesto.

Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Južna Koreja bez protivljenja su se kandidovali za mjesto u 15-članom tijelu koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

U jedinoj takmičarskoj utrci Slovenija je pobijedila Bjelorusiju. Pet izabranih zemalja zamijenit će Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Vijeće sigurnosti jedino je tijelo UN-a koje može donositi pravno obavezujuće odluke kao što su uvođenje sankcija i odobravanje upotrebe sile. Ima pet stalnih članica s pravom veta – Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i Sjedinjene Države.

Kako bi se osigurala geografska zastupljenost, mjesta se dodjeljuju regionalnim grupama. Čak i ako se kandidati u svojoj grupi kandidiraju bez protivljenja, oni, međutim, i dalje moraju dobiti podršku više od dvije trećine Generalne skupštine.

Gvajana je dobila 191 glas, Sijera Leone 188, Alžir 184 glasa, Južna Koreja 180.

Slovenija je osvojila 153 glasa kako bi pobijedila Bjelorusiju, koja je dobila 38 glasova.

U slovenskom timu koji je predvodila ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon na ovom zasjedanju, bilo je primjetno slavlje nakon ove odluke.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO