15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Šta su poručili Varhely i Konaković u zajedničkoj izjavi?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je u zajedničkoj izjavi s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyjem da su danas razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Várhelyija, naglasio je Konaković, znak su punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču ​​genocida u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.

”Povjerenikova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivnje ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama”, ističe se.

Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

”Povjerenik Várhelyi jedan je od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država”, navodi se.

Na temelju preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, a povjerenik Várhelyi je predan potpunoj podršci ovom procesu, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Vezane vijesti

TUZLA