-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Studentima tri fakulteta UNTZ-a bit će omogućeno izvođenje stručne prakse u UKC-u

Studentima Medicinskog, Farmaceutskog i Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bit će omogućeno izvođenje stručne prakse na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Rezultat je to okvirnog sporazuma kojeg su ove dvije ustanove potpisale nakon 15 godina, koliko se na to čekalo.

”Svakako je ovo nastavak uspješne saradnje i značajan iskorak u tom pogledu koji je bitan ne samo za naše studente biomedicinskih, zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stiču značajno znanje i vještine iz kliničkih disciplina, ali svakako predstavlja korak naprijed u naučno istraživačkom radu”, kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Univerzitetski klinički centar Tuzla od nedavno je upisan i u Registar naučno-istraživačkih organizacija, stoga će stručnjaci iz ove institucije u narednom periodu moći aplicirati na programe iz oblasti nauke. Prema riječima direktora UKC-a Tuzla, današnje potpisivanje sporazuma o akademskoj, naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji bio je preduslov za apliciranje na projekte Evropske unije.

”Jedan dobar temelj za iskorak kako u akademskom tako i stručno-naučnom izlasku UKC-a, ne samo u okvirima BiH nego u okvirima Evrope i svijeta. Vama je poznato da najveći broj stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova”, istakao je Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

U interesu građana potrebno je napraviti sinergiju nauke i zdravstva jer su to oblasti koje su ključne za Tuzlanski kanton, mišljenja je kantonalni premijer. Iz tog razloga je Kantonalna vlada u ovoj godini osigurala značajna sredstva za njihov dalji razvoj.

”Vlada TK je na određeni način bila jedna vrsta supervizora u ovom postupku. Obezbijedili smo sredstva u Budžetu TK koji je usvojen a koja su potrebna radi realizacije ovog sporazuma. Mi ćemo nastaviti insistirati da ove ključne ustanove poboljšaju svoju saradnju i podignu na jedan veći nivo”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Sporazum kojim će biti omogućeno izvođenje stručne prakse od velikog je značaja za studente jer im daje dodatnu prednost prilikom zapošljavanja, naglašeno je tokom potpisivanja Sporazuma.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA