18 C
Tuzla
15.04.2024.

Sutra u Srebrenici Naučni skup ”Uloga i značaj imama u procesu povratka”

Sutra će u Srebrenici biti održan Naučni skup ”Uloga i značaj imama u procesu povratka”. Organizatori ovog događaja su Muftijstvo tuzlansko, Udruženje ilmijje Islamske zajednice u BiH i Okružni odbor ilmijje Tuzla. Na konferenciji za medije u Tuzli predstavljen je program ovog događaja te se govorilo o njegovom značaju.

”Veoma je značajno što se istraživanje ove teme pristupilo na ovakav način gdje će biti urađeno nekoliko naučnih radova i prezentirana iskustva naših imama koji su se vratili na ta područja, ali i iskustva opstanka na tom području”, kazao je Mensur ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Stručni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Elvir Duranović kazao je da će o ulozi i značaju imama u procesu povratka govoriti muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

”Uz muftiju planirano je da se obrati šest imama iz povratničkih medžlisa koji će prenijeti svoja pozitivna i negativna iskustva koja su imali u procesu povratka. Zamolili smo imame da svako od njih da svoje viđenje stanja kada je riječ o povratku, da daju prijedlog kako i na koji način zadržati Bošnjake koji su se vratili u povratnička naselja”, naveo je Duranović.

Vezane vijesti

TUZLA