18 C
Tuzla
13.06.2024.

Sve češći napadi vrana u Tuzli, najviše u naselju Sjenjak

Građani Tuzle posljednjih dana u strahu su zbog sve češćih napada vrana.

Ovaj period, kažu stručnjaci, karakterističan je jer vrane izliježu jaja i čuvaju mlade. Tada one, plašeći se da će ljudi prilaziti gnijezdima, napadaju, smatrajući da na taj način štite gnijezda sa mladima.

“Jako često te vrane budu uznemirene i imaju odbrambeni stav prema svojim mladunčadima i misle da će stanovništvo narušiti mjesto gdje su mladi i iz tog razloga najviše i napadaju. Što se tiče legala oni mogu biti svugdje, uglavnom je to na visini, međutim vrana ide i traži hranu pa i tada pomisli da će je neko napasti pa i ona iz tog razloga napada”, kazao je Ernes Karić, dr. veterinarskih nauka.

Najviše napada posljednjih dana prijavljuju stanovnici tuzlanskog naselja Sjenjak. Dosta zelenila, krošnje drveća i blizina vode, idelano su stanište za ove ptice.

Posljednji napad dogodio se jučer, na šetalištu u naselju Sjenjak. I stanovnici ovog naselja svjedoče napadima i to kako kažu, svakoga dana.

“Jednu ženu odavdje je vrana toliko napala, napravila joj je ranu duboku, izgleda kao kapilar veliki”.

“I moja snaha kaže da su je napale, samo nije ništa bilo”.

“Ovdje imaju gnijezda, vidim da su napadale i patke ovdje kad plivaju sa malim pačićima pa i na njih su nasrtale”.

“Dolazimo često na igralište ali nisam ni čula, a ni vidjela. Znate li kako biste se zaštitili? – Ne znam, nisam bila u toj situaciji ali vjerovatno rukama”.

Upravo zaštita rukama, jedina je moguća u trenutku napada vrane. Ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla prvi su koji pruže pomoć onima koji se jave zbog napada bilo koje životinje, pa i vrane. Savjetuju da osoba u slučaju napada pokuša što više zaštititi lice, jer rane koje ove ptice naprave mogu biti opasne.

“Što se tiče rana sve zavisi koliko je trajao napad. To su uglavnom ubodne rane u predjelu glave. Poželjno je zaštititi lice koliko je moguće. Povrede mi tretiramo tako što se očisti rana, a u zavisnosti od stanja i dubine povrede, procijenimo hoće li se pacijent uputiti negdje drugo ili u UKC Tuzla”, rekao je dr. Emir Jahić, specijalizant Urgentne medicine u SZHMP Doma zdravlja Tuzla.

Kako se zaštititi da vas vrana nikako ne napadne, konkretnog savjeta nema. Stručnjaci ističu da će period kada ove ptice napadaju ljude uskoro proći.

“Rekao bih da će ovo trajati još nekih mjesec dana. Mogu reći i da se građani dodatno mogu zaštititi tako što će na svoje terase, balkone, staviti cd-ove, ta svjetlost, odnosno odsjaj njima smeta i tako ih tjera sa balkona”, kazao je Ernes Karić, dr. veterinarskih nauka.

Još jedan vid zaštite je i ne bacanje hrane, naročito na mjesta u blizini stambenih objekata ili škola. Na taj način vrane će hranu tražiti negdje drugo, te će manje dolaziti u kontakt sa ljudima.

Vezane vijesti

TUZLA