9 C
Tuzla
21.04.2024.

Teočak: Bujične poplave neviđenih razmjera

Višemilionska šteta načinjena je stanovnicima Teočaka. Iako se razmjere prirodne katastrofe tek naziru, gotovo da nema objekta koji nije poplavljen, a u potpunosti je uništena putna infrastruktura u naseljima Sniježnica i Jasikovac. Sve se kažu mještani dogodilo u kratkom vremenu.

“62 mi je godina ovo nisam upamtio ovdje da je se ovako desilo ikad. To je 15 minuta trajalo sve i stalo. To je naletio val vode, odozgo s brda, to su sve brda, to je sve haos” ističe Sejdalija Husić, mještanin Sniježnice.

“Za pet minuta je došla voda velika i gledaj šta je napravila vrata je izbila i prozor, ništa se nije moglo spasiti što je bilo u podrumu” kaže Beriz Hodžić, mještanin Sniježnice.

Val vode koji je, kako kažu bio visine oko 2 metra nosio je sve pred sobom. Na svu sreću žrtava nije bilo, ali jedan ljudski život bio je ugrožen.

“Vraćao sam se iz centra i to je odjedanput za sekundu, ljudi su stajali tu i preko je bilo parkirano jedno auto i kažu de pokušaj da pobjegnem na brdo, samo što sam pokušao vidim nazad odnijet će me i ja krećem naprijed, gotovo okreće me bujica, udaram jednom u ogradu, drugi put, pokušam otvoriti vrata ne može. Vidim tu je smrt blizu , i kad me je šesti put ovdje u ovaj zid okrenulo u rikverc, evo ovdje sam iskočio do pojasa mi je voda bila priča nam  Sadija Muftić, mještanin Sniježnice

A voda je rušila stabla, potporne zidove, asfalt, a od tri odnesena automobila ostale su samo olupine.

“Moje auto je bilo parkirano ovdje u našem dvorištu jedno dva metra ovdje pored puta i jedno vrijeme dok voda nije naišla bilo je sve u redu. Možda sam ga mogao i spasiti. Nisam mislio da će biti tolika bujica. U jednom trenutku kad je munja sijevnula mi više svoje auto nismo vidjeli. I sad sam išao dole jedno 200 metara i vjerujte ja svoje auto nisam mogao da prepoznam. Ono je toliko skuhano da sam ja mogao vidjeti samo da je siva boja ostala i možda jedna guma. – Fikret Hasanović, mještanin Sniježnice

Porodici Hasanović nije ovo jedina šteta. Urušen je i potporni zid iznad kuće.

” Kad je ono puklo i sad smo mi svi ne znamo šta nam puče, gore u tavanu, potkrovlje, ne možemo da se snađemo, koliko je potreslo kuću . Nekad smo mi kad smo počeli hodati vidjeli da je onaj zid pao i ona zemlja uz kuću” kaže Ševala Hasanović, mještanka Sniježnice

Ono što je svakako izazvalo veliku pažnju kod javnosti jeste informacija da je devastirano mezarje, te da su se na putu nalazile ljudske kosti, no današnje informacije govore drugačije

Kako je jutro osvanulo i kako se voda povukla i jutros smo bili tu na terenu i mezarje obilazili nismo uspjeli da ustanovimo baš takve slučajeve, uglavnom štete su pretpjeli nišani , veliki broj nišana je oboren, odnijet, prevrnut, zatrpan” ističe Mevludin ef. Hrnjić imam džemata Sniježnica

Ovo što je nađeno kostiju, dakle u pitanju su životinjske kosti iz raznoraznih razloga su se našle tu, opet našom rukom, ali ona preliminarna informacija i zadnja i od strane MUP-a TK, pa i od strane lokalnog imama da nisu u pitanju ljudske kosti “potvrđuje nam Tajib Muminović, načelnik općine Teočak.

Pomoć u saniranju štete Teočaku je ponuđena sa svih strana. Prioritet je uspostava putne infrastrukture i dezinfekcija poplavljenih objekata, kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva.

Kad sve ovo raščistimo uklonimo, sklonimo onda ćemo imati sigurno bolje podatke kolika je ta šteta i u konačnici sve ovo probati vratiti , ne u skorije vrijeme sigurno, trebat će vremena da se ovo vrati u prvobitno stanje, ali ono što je ljudska ruka napravila nekad, napravit će uvijek “ poručuje Tajib Muminović, načelnik općine Teočak.

I pored sve načinjene štete građani su puni optimizma u obnovi porušenog, ali strah od novih jačih padavina prisutna je u svima njima.

Vezane vijesti

TUZLA