21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

TK: U okviru programa ‘Njega i pomoć u kući’ tokom prošle godine pruženo više od 44 hiljada usluga

Deset godina implementacije programa „Njega i pomoć u kući“ na području Tuzlanskog kantona, kojeg uspješno provode organizacije Crvenog krsta/križa uz podršku Švicarskog Crvenog križa i lokalnih zajednica, bio je povod za današnji sastanak predstavnika Crvenog križa TK i Švicarskog Crvenog križa u BiH sa premijerom Tuzlanskog kantona.

Uz rezime onoga što je urađeno u proteklih 10 godina, te rezultata koji su postignuti, danas je predstavljen plan i potrebe za implementaciju naredne faze ovog programa.

Kako je istaknula sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić, u okviru ovog programa koji se realizira na području Tuzle, Lukavca, Živinica i Kalesije 40 njegovatelja pruža usluge podrške, pomoći i njege za 576 korisnika, a samo tokom prošle godine pružene su 44.132 usluge – saopćeno je iz Vlade TK.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da je Crveni krst/križ TK jedan od nezamjenjivih stubova njege i socijalne zaštite u Tuzlanskom kantonu.

– Pripadnici Crvenog križa, uz još neke organizacije, izuzetno su značajan partner Vladi Tuzlanskog kantona u realizaciji brojnih projekata. „Njega i pomoć u kući“ samo su jedan od njih. To je partner na kojeg se uvijek možemo osloniti, te će stoga Vlada Tuzlanskog kantona podržati razvoj ovog uspostavljenog programa socijalne pomoći – kazao je premijer Halilagić.

Koordinator projekta „Starenje i zdravlje“ Sarafina Vilušić i koordinator za aktivno zdravo starenje Švicarskog CK u BiH Amela Fočić složile su se da je Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona do sada ostvario zavidne rezultate.

– Tu saradnju bismo željeli proširiti i dodatno unaprijediti, a u smjeru da Crveni križ Tuzlanskog kantona preraste u resursni centar za cijelu regiju – navele su one.

Vezane vijesti

TUZLA