10 C
Tuzla
25.03.2023.

Tuzla: Danas mirno okupljanje članica Udruženja “Žene Srebrenice”

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata Udruženje građana “Žene Srebrenice” održat će mirni protest u Tuzli.

Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.
Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 osoba iz Zaštićene zone Srebrenica.

Da sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.676 posmtrnih ostataka zrtava genocide,ubijenih žrtava u julu 1995 godine.

Kao svakog 11-tog u mjesecu, tako će se i ovog jedanaestog okupiti na platou bivše zgrade srušene Opštine Tuzla u 11,30 sati, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku “ISTINA NAMA, KAZNA ZLOČINCIMA”.

Mirnom prostestu u Tuzli Udruženju građana “Žene Srebrenice” pridružit će se žene iz džemata Srebrenik učenici srednjih škola, kao i mnogobrojni građani Tuzle i drugih gradova.

POSLJEDNJE DODANO