29 C
Tuzla
18.06.2024.

Tuzla među prvima koja pomaže ugroženom stanovništvu Turske i Sirije

Brojne humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini pokrenule su akciju prikupljanja pomoći narodu Turske i Sirije, koji je početkom sedmice pogođen razornim zemljotresima. Humanitarna organizacija “Merhamet” već prvog dana aktivirala je tri načina uplate sredstava.

Imamo humanitarni broj 090 292 001, mogu se sredstva uplatiti na naš broj žiro računa i direktno na blagajnu Merhameta u Regionalni odbor Tuzla i osnovni odbor na području TK”, kazala je Mensura Hasanović, direktorica Regionalnog odbora ‘Merhamet‘ Tuzla.

Kako ističu iz Merhameta, pomoć će se sakupljati i putem humanitarnih kasa postavljenih u tržnim centrima i različitim prodajnim objektima širom tuzlanske regije označenih prigodnim plakatom. Određeni dio sredstva, kako kaže Hasanović, već je uplaćen.

Što se tiče naših sredstava mi smo uplatili dio sredstava, danas hljeb ide za Siriju i hrana i hljeb idu za Tursku za ta područja koja su pogođena zemljotresom, tako da smo mi već počeli sa pomoći tim ljudima”, navodi Hasanović.

Broj poginulih žrtava u Turskoj i Siriji iz sata u sat se povećava, kao i broj povrijeđenih osoba. Oko 6 hiljada objekata je srušeno, a još uvijek se zbrajaju načinjene štete. Grad Tuzla među prvim je izdvojio sredstva u iznosu od 50 hiljada KM za pomoć stanovništvu Turske i Sirije.

Mi ćemo izvršiti taj transfer na jedinstveni račun. Ono što je značajno reći našim sugrađanima da CK grada Tuzle kao i sve druge kancelarije na području kantona, i države Bosne i Hercegovine stoje građanima na raspolaganju u smislu da stave svoje brojeve računa ako im je to jednostavnije da izvrše uplatu”, istakao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Grada Tuzla.

Još jedna od organizacija koja je odmah pritekla u prikupljanje pomoći za stanovništvo Turske  je Crveni križ Bosne i Hercegovine. Otvoren je jedinstveni telefonski broj na koji pozivom građani doniraju 2 KM. Hasić ističe kako građani dobrovoljni prilog mogu dati i na blagajni Crvenog križa Grada Tuzla.

Oni ljudi koji nisu vični ili ne mogu da idu u poštu ili banku mogu u radno vrijeme od 08 sati do 15 sati doći u prostorije križa i na taj način izvršiti svoju uplatu. Nakon toga mogu pratiti svoju uplatu gdje su ta sredstva završila jer to je proces koji mora biti transparentan i sredstva moraju doći tamo gdje su namijenjena”, navodi Hasić.

Važno je napomenuti da se za sada prikupljaju samo novčana sredstva.

Ono što je značajno reći i poslati poruku građanima jeste da se ne vrši prikupljanje hrane, roba i drugih potrepština jer smo u pregovorima sa ambasadom Turske i došli smo na ideju da veće organizacije kupuju te prehrambene artikle zbog zimskog perioda, teških procedura prenosa roba”, istakli su iz Crvenog križa grada Tuzla.

Pohvalna činjenica kako navode iz organizacija, jeste da je već za tri dana zabilježen dobar odziv građana na humanitarne brojeve kao i da su sami uposlenici dali svoje lične doprinose.

Što se tiče odziva građana postoje sredstva, uplaćuju se na račun i na blagajnu, mogu reći da je odziv solidan. Što se tiče humanitarnog broja mi imamo puno poziva. To su sredstva koja su direktno namjenska za Tursku i svako ko uplati sredstva za Tursku idu namjenski za građan”, rekla je Mensura Hasanović, direktorica Regionalnog odbora ‘Merhamet‘ Tuzla.

Samo u toku jednog dana oko 500 hiljada KM je prikupljeno znači da građani imaju sluha. Evo ja ovom prilikom pozivam građane i građanke Tuzle da ukoliko im bilo kakvo pojašnjenje treba naša vrata su otvorena, mi ćemo dati upute”, dodaje Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla.

U narednom periodu Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine formirat će tim za pružanje zdravstvene pomoći ugroženom stanovništvu u Turskoj koga će činiti i tri ljekara iz Tuzle.

Vezane vijesti

TUZLA