17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Tuzla: U naredna tri dana Plava sala BKC TK mjesto promocija tri knjige

U naredna tri dana u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli bit će održane tri promocije knjiga.

Prva je u četvrtak 9. novembra, kada će od 18.30 sati biti promovisana knjiga „Danak zaboravu“ (Genocid u Šahovićima), autora Ibrahim Čikića.

Roman „Danak zaboravu“ (Genocid u Šahovićima) u kojem je književnik Ibrahim Čikić opisao jedan iz serije genocida nad muslimanskim stanovništvom, koji se desio  1924. godine u Vraneškoj dolini (Crna Gora). O knjizi, koja je iz štampe izašla ove godine u izdanju Dobre knjige Sarajevo, pored autora će govoriti prof.dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edin Mutapčić i prof. dr. Isat Skenderović. Moderator promocije je mr.sc. Sead Husić. Suorganizatori događaja su JU „Specijalana biblioteka Behram-beg“ u Tuzli, UG „Naučno društvo pravnika Tuzla“ i Udruženje građana porijekom iz Sandžaka.

Pregled novembarskog programa: BKC TK publici nudi brojne predstave, koncerte, izložbe, promocije…

Dan kasnije, u petak 8. 11. Novembra u 17.00 sati je zakazana promocija knjige “Tešanjski leksikon”, koju je napisao Sakib Kurtić. Dokument na 370 stranica koji svjedoči o ljudima i institucijama tešanjskog kraja u posljednjih nekoliko stotina godina. Na promociji u  BKC TK o “Tešanjskom leksikonu”, pored autora Sakiba Kurtića govorit će prof. Mujo Avdić i prof. Miralem Begić.

Promocija knjige “O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području Općine Srebrenica” autora Mirsada Cvrka, zakazana je u subotu 11. novembra u 15.00 sati.

Ova knjiga, kako je rekao autor dr. Cvrk, ukazuje na značajna kršenja ljudskih prava koja su prisutna i nakon skoro 28 punih godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici. Pored autora o knjizi će govoriti prof.dr. Nihada Delibegović Džanić i prof. Mihad Sakić.

Promocije knjiga su dio „Dana BKC-a“, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkog doma “Moša Pijade”. “Dani BKC-a” su počeli 20. oktobra otvaranjem 12. Međunarodnog festival umjetnosti minijature, a trajat će sve do sredine decembra.

Vezane vijesti

TUZLA