14 C
Tuzla
28.05.2024.

Tuzlaci nakon ubistva ponovo razočarani u sistem, pitaju se ko je sljedeći

Građani Tuzle i dalje su šoku nakon što je ubijena njihova sugrađnka Amra Kahrimanović. Dva dana poslije, u gradu se samo o tome priča, naročito zbog toga što je ubistvo počinio policijski službenik.

Huligana pun grad. Neće policija ništa, samo kažu ima on pravo da šeta, kaže ne dira te i onda ovako ubije. I ja sutra kad bi prijavila, rekli bi ne dira te”, kaže jedna građanka.

Ja ne znam, mene je sad strah i da sjednem negdje, policija, sudstvo, ma to ništa”, ističe jedna Tuzlanka.

Ono što je također izazvalo nevjericu javnosti je priznanje iz Uprave policije MUP-a TK, da stari uposlenici ljekarski pregled nisu radili više od 30 godina. Stručnjaci smatraju da bi, zbog opisa njihovog posla, ljekarskim pregledima, koji obavezno uključuju i psihološke testove, policijski službenici trebali biti češće podvrgnuti.

Prije svakog posla je jako bitno da se radi ljekarski pregled i to između ostalog obuhvata procjenu psihijatra, ali ono što bi bilo bitno je da se nakon početka rada provode povremeni sistematski pregledi”, rekla je Maida Kapidžić Nišić, psihologinja u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla.

A to se pokazalo i u posljednjem tragičnom slučaju, s obzirom da se u javnosti špekulisalo da je osumnjičeni policijski službenik Elvis Ćustendil, ranije imao određene psihičke probleme. To iz Uprave policije MUP-a TK nisu potvrdili, ali smatraju da se pod hitno moraju uvesti češći zdravstveni pregledi.

Nemamo apsoulutno nikakva zvanična saznanja da je Ćustendil Elvis liječen od nekih psihotičnih stanja. Dakle ja pokušavam da organizujem ljekarski pregled za sve uposlenike gdje nisam naišao na razumijevanje, jer je taj ljekarski skuplji i zahtjevniji u odnosu na ostale ljekarske preglede”, kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK

Ipak, nedostatak novca ne smije biti opravdanje za neprovođenje češćih ljekarskih pregleda, smatraju građani.

To je sramota da ljudi nosioci naoružanja tako opasnog, pištolja, dugih cijevi, nisu tolike godine radili pregled. Oni bi svake godine to trebali raditi”, kaže nam jedan građanin.

Dva dana poslije atmosfera odaje da se na Brčanskoj Malti nešto dogodilo. Ispred kao i u Tržnom centru Sjenjak je tišina, u lokalima nema muzike. Građani odaju počast ubijenoj Amri Kahrimanović. Oni sa kojima smo razgovarali imaju samo riječi hvale za Amru.

Ona ujutro dođe, čisti sve, rukavice stavi. Žena o sebi pri sebi, toliko fina, stvarno nemam riječi, jako mi je žao”, rekla je građanka Emina Tobudić.

Potreslo me to strašno. Poznavao sam ženu. Prođem, pozdravimo se. Cuko je bio tu stalno. Katastrofa”, rekao je građanin Fehim Sinanović

Iako je nakon ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu iz BiH odjeknula poruka “Nikad više”, ubistvo se opet desilo, a većina se sada u strahu pita, koliko ćemo još imati nevinih žrtava.

Vezane vijesti

TUZLA