5 C
Tuzla
30.11.2023.

Tuzlanske boračke organizacije obilježile godišnjicu formiranja Drugog korpusa Armije R BiH

U organizaciji RVI Tuzla, Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzla i dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” juče je u Tuzli obilježena 31. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na godišnjici Drugog korpusa govorio je general Sead Delić, koji je svojevremeno bio na čelu korpusa koji je kontrolisao najveći dio slobodne teritorije u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

– Prošla je 31 godina i u tim slavnim danima narod sjevoroistočne Bosne je uspio da se odbrani, ostane svoj na svome. Nesporna činjenica je da je Tuzla iznjedrila Drugi korpus Republike BiH. Borili smo se i van zone odgovornosti našeg korpusa. Nisam sretan posljednjih dana. Rat se zaustavio prije 28 godine, ali se nastavio voditi drugim sredstvima, prije svega psihološko-propagandnim, političkim, ekonomskim, diplomatskim… kako bi ostvarili ono što u ratnu nisu uspjeli. Brinu me i posljednja dešavanja u regiji. Ako ikad trebamo zbiti redove to je sada, sada moramo zbiti redove, sada moramo maksimalno raditi da nam se ne ponovi 1992. godina. Faktor odvraćanja je vrlo značajan i ne smijemo dozvoliti da se ostvari ono što se u ratu nije moglo ostvariti – kazao je general Sead Delić.

Značajan doprinos u formiranju Drugog korpusa Armije R BiH dala je i civilna vlast Grada Tuzla.

– Imali smo izvanrednu saradnju i uspjeli smo u teškim okolnostima formirati Drugi korpus. Ovog trenutka se prisjećamo i komandanata koji su sa nama bili, a kojih više nema. Moram reći da danas kada čitam šta je sve uradio Drugi korpus onda tek shvatam kakva je uloga Drugog korpusa u odbrani BiH. Ako analiziramo u kakvim okolnostima bili malo je ljudi vjerovalo da će Bosna preživjeti. Mi smo vjerovali da će Bosne biti i da će Bosna preživjeti. Drugi korpus je snaga koja je pokazala kako se BiH brani srcem – rekao je ratni i dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Na svečanoj akademiji dodjeljene su i plakete za: Dževada Kormana, Nedžada Malikića, Jasnu Kapetanović, OŠ Jala, Salih ef. Jusića, Lovačko društvo Tuzla i Redžepa Muratovića.

U organizaciji kantonalnih boračkih organizacija danas će u Tuzli biti organizovana svečana akademija u povodu 31. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije R BiH.

 

Vezane vijesti

TUZLA