21.7 C
Tuzla
23.03.2023.

Tuzlanski kanton se pridružuje regionalnom projektu ‘Zeleni gradovi’

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Tuzlanski kanton se pridružio regionalnom projektu Zeleni gradovi 2.

Cilj projekta je da nastavi da služi kao sektorski katalizator za rješavanje ekoloških izazova na nivou gradova.

U saopćenju se navodi da je svrha Memoranduma, kojeg su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i pomoćnica direktora i zamjenica šefa politika za održivu infrastrukturu i pripremu projekata u EBRD-u Lin O’Grady, da olakša saradnju kako bi Kanton procijenio i odredio prioritetne ekološke izazove, te razvio akcioni plan za njihovo rješavanje.

Prema ocjeni premijera Halilagića izradom Akcionog plana, u saradnji sa konsultantima koje će finansirati EBRD, će se identificitrati investicijski projekti iz oblasti zelenih gradova, te osigurati primjena metodologije koju međunarodni kreditori prepoznaju kao format, što će pomoći u povlačenju investicijskih sredstava u oblasti zaštite okoliša.

-Nakon što smo pokrenuli projekat implementacije mjera energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, danas potpisanim Memorandumom, zajedno sa prijateljima i partnerima iz EBRD-a, otvaramo još jedna vrata za nove investicije u oblasti zaštite okolice. Time pokazujemo ozbiljne namjere da učinimo konkretne korake i značajno promijenimo ekološku sliku Tuzlanskog kantona- kazao je Halilagić, dodajući da je Tuzlanski kanton izvršio i potrebne predradnje u smislu usvajanja Programa javnih investicija u Tuzlanskom kantonu.

Osim premijera Halilagića današnjem sastanku i potpisivanju Memoranduma su prisustvovali ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, savjetnik premijera TK Hasan Fehratović i sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, dok su uz gospođu O'Grady, u ime EBRD-a sastanku prisustvovali pomoćnik direktora Donald Mishaxhiu, bankar Mesut Gul, te bankovni analitičari Damir Đurić i Adnan Ćatović, saopćeno je.

POSLJEDNJE DODANO