31 C
Tuzla
18.07.2024.

U BKC TK promovisana knjiga “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”

Treća promocija knjige “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”, autora prof. Muje Avdića, nakon Doboj Juga i Sarajeva, održana je sinoć u ispunjenoj Plavoj sali JU Bosanski kulturni centar TK u Tuzli.

Događaj koji je u suorganizaciji sa JU BKC TK organizovala JU “Opća biblioteka” Doboj Jug, koja je izdavač knjige, izazvao je veliko ingteresovanje, uz prisustvo zvanica, generala i pripadnika Armije RBIH, pripadnika OSBIH i drugih zainteresiranih građana, koji su imali priliku uz besplatan primjerak knjige, od živih aktera tog događaja i vremena čuti zanimljivu priču o knjizi koja dokumentaristički u fokus stavlja poznatu bitku na ušću rijeke Usore u Bosnu,nadomak grada Doboja, koja je nakon 21. marta 1993. godine, pobjedom jedinica Armije RBIH značajno promijenila tok rata u kojem je branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina.

Knjiga je izašla iz štampe 2022., tri decenije nakon jedne od najvećih tenkovskih bitaka u toku rata 1992.1995., a nastala je zahvaljujući  angažmanu prof. Muje Avdića,  oficira ARBiH i 203. slavne mt. br. brigade Doboj Bosna, koja je bila u sastavu  OG 7 Jug, koji je zapisivao svaki detalj bitke čiji je bio učesnik, te sa ostalim prikupljenim dokumentima sve to uobličio u knjigu pod nazivom “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”

– Zašto takav naziv? Uporedio sam bitku na Bedru i bitku na Karušama, gdje se desetak stvari potpuno poklapa. Bedr je od Medine udaljen isto toliko kilometara kao Karuše od Sarajeva, obje bitke su se vodile za putnu komunikaciju, omjer snaga je u obje bitke bio takav da je neprijatelj bio daleko brojniji. Zadovoljstvo mi je što je na svim promocijama veliko interesovanje, pa tako i danas u Tuzli. Posebno jer smo tada bili u sastavu 2. Korpusa Armije RBiH, čija je komanda bila u ovom gradu. Odmah poslije bitke smo dobili čestiku od tadašnjeg komandanta Korpusa, rametli Hazima Šadića, koja je od tada moja hamajlija, a bila nam je i podstrek da odbranimo našu domovinu – istakao je prof. Mujo Avdić, koji je tu čestitku na promociiji sa mnogo emocija i pročitao.

Podsjećamo, tokom tri dana borbe o kojima knjiga detaljno govori, uništeno je osam agresorskih tenkova i tri transportera, koje su neprijateljske snage odvlačile i remontovale, a na njihovo mjesto dovlačili nove tenkove. Bitka na Ušću je jedan od najtežih poraza VRS u prve dvije godine rata, a tom prilikom ARBiH je izgubila šest boraca dok je VRS imala više desetina poginulih vojnika.

Pored autora govorili su predstavnik izdavača Elvedin Skula, direktor JU “Opća biblioteka” Doboj Jug, te brigadir ARBiH Sakib Kurtić i general ARBiH Džemal Merdan, a događaj je moderirala Berina Aličić- Hodžić iz JU “Opća biblioteka” Doboj Jug.

Knjiga se ne nalazi u prodaji, a kako je autor istakao istakao knijga se isključivo poklanja, a ne prodaje, kao što se ne prodaju sloboda i slobodna i nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

Do sada je podijeljeno 1200 knjiga, koja je štampana u tri izdanja.

Vezane vijesti

TUZLA