18 C
Tuzla
13.06.2024.

U četvrtak promocija knjige “Usporeni genocid u Bosni”

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u četvrtak 25. maja u 18 sati bit će promovisana knjiga “Usporeni genocid u Bosni” autora Diego Arria-e bivšeg ambasadora Veneceule u UN, predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1992. godine.

Organizatori su Regionalni odbor VKBI Tuzla u partnerstvu sa Gradom Tuzla.

Arria je političar koji je u periodu kada su najmoćnije zemlje pokušavale zamagliti bosansku stvarnost, tjerao mutne oblake da bi se što jasnije vidjela agresija na međunarodno priznatu državu i stradanje bošnjačkog naroda, uključujući etničko čišćenje i genocid.

U svojoj knjizi “Usporeni genocid u Bosni”, ambasador Arria nudi opis tajnih dogovora, otkrivajući i naglašavajući licemjernu politiku najuticajnih zemalja oko agresije Srbije na
BiH. Civilizirani svijet mu duguje jer je osoba koja je govorila istinu o onome što se
događalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji; on godinama dokazuje da se genocid u Srebrenici
mogao izbjeći i razotkriva što se događalo iza kulisa Vijeća sigurnosti UN-a.

Ambasador Arija prenosi i ono što su mu lično tada u lice kazali ambasadori Velike Britanije i Francuske u Vijeću sigurnosti. “Rekli su mi: ‘Diego, ne možemo dozvoliti da imamo muslimansku državu usred Evrope’. Oni su tada otkrili da Bošnjaci “‘nisu Evropljani, nego muslimani.”

Autor knjige, ambassador Diego Arria, će tekođer biti prisutan na pomociji. Promotori su akademik Abdulah Sidran, prof.dr. Elmir Jahić, predsjednik RO VKBI Tuzla, prof.dr. Vedad Gurda a prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Tuzle dr.sci. Zijad Lugavić.

Vezane vijesti

TUZLA