12 C
Tuzla
12.04.2024.

U FBiH uplaćeno 6,4 milijarde KM prihoda, sportske kladionice najviše prihodovale u TK

Porezni obveznici u Federaciji BiH su u 2022. godini uplatili 6,4 milijardi KM prihoda i to je najveći iznos do sada. Uplata javnih prihoda porasla je za godinu dana za oko 14 posto, navedeno je u Izvještaju Porezne uprave.

Najviše prihoda naplaćeno je za doprinose 4,4 milijarde KM i to za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te doprinose za osiguranje od nezaposlenosti. Indirektni porezi su naplaćeni u iznosu od 1,2 milijarde maraka.

”Ostatak uplate od 674 miliona maraka odnosi se na razne takse, novčane kazne i ostale javne prihode koje prati Porezna uprava. U ovoj godini smo imali porast novčanih kazni i one su uplaćene u iznosu od preko 58 miliona što znači da su one uplaćene u ovoj godini više u odnosu na prethodnu za 11 miliona KM”, navodi Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

Kao i do sada, najviše uplaćenih javnih prihoda je iz Kantona Sarajevo, oko 2,4 milijarde KM ili 37,20 posto, slijedi Tuzlanski, pa Zeničko-dobojski kanton.

”Tuzlanski kanton učestvuje u uplati javnih prihoda sa 17,21 posto i Zeničko-dobojski kanton sa 13,8 posto, dok najmanje učešće imaju Posavski i Bosansko-podrinjski kanton, učestvuju sa 1 posto naplaćenih prihoda”, kaže Isović.

Iz Tuzlanskog kantona uplaćeni su prihodi od 1,1 milijardu KM što je kao naprimjer tri kantona u Hercegovini zajedno i to Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Kanton 10.

U izvještaju Porezne uprave prezentovani su i podaci o broju zaposlenih po prebivalištu zaposlenika. U Tuzlanskom kantonu sa posljednjim danom 2022. godine zaposlene su 103.904 osobe i u odnosu na posljednji dan 2021. godine to je povećanje za 396 zaposlenih osoba.

Osobe koje ostvaruju prihode iz inostranstva odnosno freelanceri u Federaciji BiH kojih je oko dvije hiljade, ostvarili su promet viši od 55 miliona i platili su porez od oko sedam miliona KM, navodi Isović.

Tokom 2022. godine, inspektori Porezne uprave u ovom entitetu su izvršili 6.742 inspekcijska nadzora, a vršili su i takozvane brze kontrole na smanjenju sive ekonomije.

”Mi smo do sada u tim akcijama otkrili više od 10.200 radnika koji su radili na crno. Svi ti radnici su prijavljeni u sistem Porezne uprave i to je značajan doprinos u ukupnom broju zaposlenih a i u porastu uplate javnih prihoda po osnovu obračuna i uplate doprinosa na otkrivene radnike”, kaže Isović.

Zanimljivi su i podaci o prometu sportskih kladionica u Federaciji BiH. 12 kladionica provodilo je svoje aktivnosti odnosno poslovanje na 2.011 uplatnih mjesta. Ostvarili su promet od milijardu i 712 miliona KM, što je više za 114 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Najviše uplata je na području Tuzlanskog kantona i to 314 miliona KM u 2022. godini, slijedi Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo.

Vezane vijesti

TUZLA