22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

U Tuzli otvorena izložba minijatura autorice Katarine Galić

Izložbom minijatura iz ciklusa “Misli”, mlada umjetnica Katarina Galić, dobitnica  nagrade za crtež na XI Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature održanom u Tuzli 2021. godine, predstavila se tuzlanskoj publici.

Njena izložba je otvorena sinoć u Bosanskom kultunrom centru Tuzlanskog kantona, organizatoru regionalno prepoznatljive manifestacije koja njeguje umjetnost minijature, a koji je i priređivanjem prve samostalne izložbe mlade ove umjetnice dokazao svoju opredijeljenost ka stalnoj promociji i bh. umjetnika ali i manifestacije Međunarodno bijenale umjetnosti minijature, koja će u oktobru doživjeti svoje 12. izdanje.

-Kada sam uradila radove koje sam poslala na natječaj bijenala minijature održanog 2021. godine, jednostavno sam se zaljubila u minijaturu i tu je i počela nastajati ova izložba koju čini više od 170 radova. Zaljubila se u samu jednostavnost formata i materijala. Grafičar sam, za stvaranje mi inače treba radionica, atelje, alat, puno prostora i vremena, a minijature sam se oslobodila toga. Dobila sam tu neku energiju samo sa stvaram i da se izrazim u nečemu tako malom, a tako jakom – rekla je umjetnica iz Širokog Brijega, naglasivši da joj je nagrada koju je prije dvije godine dobila u Tuzli bila i motivacija i vjetar u leđa da se u punom kapacitetu nastavi baviti onim što voli.

Izložbu je otvorio Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, a predgovor mag. grafike Marka Grubešića čitao je glumac Hazim Mujčinović, a u kojem se između ostalog navodi:

-U ciklusu “Misli”, autorica kroz  minijature  otkriva svoj svijet, dajući publici priliku da zavire u njezinu podsvijest. Latinska izreka “Omnia mea mecum porto” (“Sve svoje nosim sa sobom”) savršeno opisuje namjeru autorice da dokumentira svoje opservacije i transformacije u svoj džepni dnevnik. Kroz slojevite teksture, kontraste i igru linija, autorica čuva trenutke iz prošlosti, bilježi sadašnjost i predstavlja viziju budućnosti. Ciklus postaje putovanje kroz vrijeme, otvarajući prozor u autoričinu stvarnost. Jedan od ključnih elemenata ciklusa “Misli” je linija. Linija se koristi na različite načine kako bi se stvorila tekstura, kontrasti i prenijele razne emocije. Linije su oštre ili mekane, fluidne i stvaraju osjećaj neprestane kretnje. Linije se radoznalo prepliću i stvaraju mrežu koja zrcali svjesnost autorice – napisao je o izložbi u svom predgovoru mag. grafike Marko Grubešić.

U velikoj galeriji BKC-a izloženo je 170 minijatura crteža rađenih kombinovanim tehnikama, a izložba će biti postavljena do sredine aprila 2023. godine.

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića. Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine.  Izlagala je na jednoj samostalnoj te više skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu.

Vezane vijesti

TUZLA