6 C
Tuzla
14.04.2024.

U Tuzli otvorena izložba slika i radova nastalih na Posavskom likovnom umjetničkom simpoziju

Izložba slika i radova nastalih na Posavskom likovnom umjetničkom simpoziju (PULS) koji se od 2018. održava u Garevcu u Bosanskoj Posavini otvorena je u utorak u umjetničkoj galeriji Kristiana Krekovića u Franjevačkom samostanu u Tuzli, u okviru 3. Napretkovih dana.

Prošlogodišnja tema kolokvija je bila “Likovna umjetnost u digitalnom dobu, a ove godine trebala bi biti: Istina u likovnoj umjetnosti”.

Umjetnički voditelj simpozija Josip Mijić ranije je istakao da taj simpozij može biti važan za povijesnu dimenziju Bosanske Posavine jer stvara priliku da se ujedine umjetnici iz različitih kultura i zajednica kako bi radili zajedno na stvaranju umjetnosti.

– Veoma je važno da umjetnici sudjeluju na likovnim simpozijima, posebice na onima koji su profesionalno organizirani kao što je PULS. Posavski umjetnički likovni simpozij u Garevcu omogućava sudionicima da se profesionalno umjetnički izraze i da sudjeluju na tematiziranom kolokviju – rekao je Mijić.

Garevac je malo mjesto u Bosanskoj Posavini za koje se čini kao da je zadnjih 30 godina gotovo pa i zaboravljeno. Sačinjavaju ga ratom razrušene kuće, tek pokoja obnovljena i ponovno naseljena.

Kad su voditeljica Napretkove zaklade “Otvorena kuća” Slavica Mijić Lukač i Ante Kajinić, profesor i akademski slikar 2018. pokrenuli projekt PULS u Garevcu, teško da su znali koju će radost i inspiraciju podariti umjetnicima.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA