18 C
Tuzla
16.06.2024.

Udruženje – U BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva

Udruženje žrtava i svjedoka genocida podsjetilo je danas u povodu godišnjice masakra na pijaci Markale da u BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva te je pozvalo sve zvaničnike i institucije da prilikom obilježavanja godišnjica vezanih za opsadu Sarajeva ukažu na tu “civilizacijsku i međunarodnu sramotu da BiH”.

– Na ovaj način ćemo najbolje spriječiti da zločin padne u zaborav i ispuniti dug prema žrtvama. Obilježavanje bez poziva na progone zločinaca je kao oslobodilačka borba u kojoj nemate ili ne koristitite municiju protiv agresora i zlikovaca – navedeno je u saopćenju Udruženja.

Udruženje je pozvalo Tužilaštvo BiH da pristupi anexu B revidirane strategije BiH, sa imenima odgovornih za granatiranje i snajpersko djelovanje u opsadi Sarajeva, koja su dostavljena sudu u Hagu shodno pravilima Rimskog sprazuma.

Podsjećaju da je petog februara 1994. godine na pijaci Markale u Sarajevu ubijeno 68 i ranjeno 144 civila, građana opkoljenog Sarajeva.

Međunarodni sud  su za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da su sve ispaljene  granate, a s tim u vezi  i zločini, od 1992-1995 na grad Sarajevo bile dio udruženog zločinačkog plana i zločin protiv čovječnosti.

Vezane vijesti

TUZLA