18 C
Tuzla
13.06.2024.

UEFA uvela promjene, igrat će se četvrtfinale Lige nacija

Evropska nogometna federacija (UEFA) na zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu u utorak uvela je promjene u sastavu natjecanja Lige nacija, koje će stupiti na snagu u septembru naredne godine te promjene u formatu kvalifikacija za EURO i evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu. Po sadašnjem formatu Lige nacija pobjednici skupina elitnog razreda lige A izborili su plasman na Final Four, saopćeno je na službenim stranicama UEFA-e.

Od idućeg izdanja Lige nacija, koje kreće u sezoni 2024./25., uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz skupina lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalifikovat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije lige A igrati protiv drugoplasiranih lige B, a trećeplasirane ekipe lige B protiv drugoplasiranih lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ono što ostaje isto je da u ligama B, C i D pobjednici skupina napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred, s obzirom da liga C ima četiri skupine, dok liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije lige C automatski će ispasti.

“Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica” kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novome će se ždrijebati 12 skupina od četiri i pet reprezentacija te će se pobjednici skupina izravno kvalifikovati za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili izravno kvalifikovati ili učestvovati u utakmicama doigravanja (zajedno s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon Europskog prvenstva 2024. godine.

Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstvo europskog Superkupa 2023. te ga je dodijelio Ateni. Superkup će se igrati na stadionu Georgios Karaiskakis.

Na kraju je potvrđena odluka da UEFA nastavlja s odbacivanjem korona mjera na stadionima, ali da će pozorno pratiti situaciju te djelovati sukladno tome, saopćili su iz UEFA-e.

Vezane vijesti

TUZLA