20 C
Tuzla
23.05.2024.

Umihanić u pomoć pozvao Šmita: Mnogi pacijenti neće dočekati radioterapiju

Nabavka linearnog akceleratora označila bi kraj agonije onkoloških pacijenata kojima je zračenje u njihovom gradu i Kliničkom centru Tuzla onemogućeno duže od godinu dana.

Razlog je poznat svima – kvar aparata za zračenje. Nabavka novog linearnog akceleratora pokušavana je više puta, ali bezuspješno, jer je zbog žalbi ponuđača svaka tenderska procedura poništena.

U međuvremenu broj oboljelih raste, a nade da će problem ubrzo biti riješen skoro da i nema.

Da je stanje alarmantno potvrdio je i novoimenovani vršilac dužnosti Kliničkog centra, iznoseći u javnost zabrinjavajuće podatke.

„ Mi danas sa 15. aprilom imamo 100 pacijenata koji čekaju radioterapiju i sa ovom dinamikom zračenja pouzdano znamo da neće biti ozračeno u optimalno vrijeme u roku od dva mjeseca a iskreno rečeno mnogi neće ni dočekati radioterapiju. Na sedmičnom nivou mi imamo 15-20 pacijenata za radioterapiju. Konačni broj od 100 nije konačan nego imamo svakodnevno porast i to ide prema jednoj velikoj cifri“, rekao je Šekib Umihanić, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

I dok se dobavljači igraju životima, pacijenti sa najtežim oboljenjima na zračenje idu u druge gradove što iziskuje velike troškove, dodatni stres i ugrožava ionako narušeno zdravlje ovih ljudi.

Osim toga, broj pacijenata u odnosu na onaj koji bolnice mogu primiti znatno je veći, pa i to dodatno usložnjava situaciju.

„ Naime, postoji dogovor sa Kliničkim centrima u Zenici da se radioterapija provode na mjesečnom nivou negdje 20 pacijenata za Zenicu, KCUS je javio da ne može primati naše pacijente zbog instalacije opreme, zatim tu je Klinička bolnica Mostar za 15 pacijenata a od marta ove godine Klinički centar Banja Luka prima 20 pacijenata“, kaže Umihanić.

Među onima čiji životi ovise o zračenju je i Denisa. Saznati dijagnozu teško je samo po sebi, no onda kada je liječenje upitno, još je, kaže teže. Od nadležnih traži i očekuje okončanje agonije.

„Konkretno ja sam prošla hemoterapije i odlazak za Zenicu ili Banja Luku, bilo gdje pa i taj odlazak od kuće do UKC-a je komplikovan, težak, teško je to opisati ali vjerujte da je krajnje vrijeme nakon godinu dana da se stavi tačka na jedno veliko pitanje da se pacijentima pomogne“, istakla je Denisa Avdić, Udruženje „Nijemi krik“ Kalesija.

No, nadležni u ovom slučaju ne vide izlaz, jer odredbe zakona o javnoj nabavci omogućavaju kontinuirano ulaganje žalbi.

Zbog toga menadžment Kliničkog centra pomoć traži od visokog predstavnika, od kojeg će kaže Umihanić, tražiti da razmotri mogućnosti izmjene propisa na jedan dan i tom odlukom omogući hitnu nabavku aparata za radioterapiju.

„ Što se tiče visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristiana Šmita (Christiana Schmidta) to je jedna od mogućnosti i ja ostavljam za razmišljanje da ako su u pitanju životi preko 100 pacijenata ako neko neće da interveniše kada je to u pitanju kako će u drugim situacijama da interveniše. Ja smatram da je ovo jedan veliki problem koji se mora riješiti na nivou države i svjetskih organizacija koje su zadužene za rješavanje ovih Javno zdravstvenih problema“, zaključuje Šekib Umihanić, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Između ostalog, zbog prijetnji po zdravlje i živote velikog broja pacijenata, Umihanić će predložiti i da se proglasi vanredna situacija u našem kantonu.

Vezane vijesti

TUZLA