15 C
Tuzla
13.06.2024.

Usvojen Program rada Vijeća ministara BiH, u fokusu put BiH prema EU

Put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji u fokusu je Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, koji je jednoglasno usvojen na današnjoj sjednici, uz određene korekcije.

Aktivnosti će, među ostalim, biti usmjerene na bolje i učinkovitije korištenje, kako postojećih institucionalnih kapaciteta tako i iskustava zemalja u okruženju koje su ostvarile napredak ili su već postale punopravne članice europske obitelji, kao i na bolju informiranost i stvaranje ozračja za veću potporu javnosti europskim reformama u BiH.

Vijeće ministara BiH planira raditi na omogućavanju veće iskoristivosti fondova Europske unije, posebice u svjetlu IPA-е III, te na intenziviranju institucionalnog dijaloga s Europskom unijom, saopćeno je nakon sjednice VMBiH.

Strateški ciljevi Vijeća ministara BiH u 2023. godini bit ćе ostvareni putem devet tematskih i sadržajnih cjelina koje osim europskih integracija uključuju suradnju s NATO-om, vladavinu prava, sigurnost, reformu javne uprave, makroekonomsku poziciju i ekonomiju u dijelu nadležnosti Vijeća ministara BiH, vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, promet i veze te područje ljudskih prava, izbjeglica, mladih i zaštite manjina.

Istodobno su prioriteti jačanje regionalne, bilateralne i multilateralne suradnje, a u posebnom poglavlju predstavljene su javne investicije planirane godišnjim programom rada Vijeća ministara BiH.

Zakoni i podzakonski akti planirani godišnjim Programom rada Vijeća ministara BiH usmjereni su kako na usklađivanje sa zakonodavstvom EU-a tako i na stvaranje boljeg pravnog okvira gotovo u svim oblastima, od pravosuđa, državne službe, javnih nabava, trošarina, neizravnog oporezivanja, prometa, kibernetičke sigurnosti, ljudskih prava, sigurnosti hrane, tržišta vina, poljoprivrede, slobode pristupa informacijama, digitalizacije, Javnog RTV sustava, do razvojne i humanitarne pomoći i usklađivanja regulative poštanskog prometa.

Vezane vijesti

TUZLA