30.5 C
Tuzla
23.07.2024.

Usvojena Deklaracija o povećanju nacionalnih i globalnih napora u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba

Članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Nikola Perišić i Marko Jurišić učestvovali su danas na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Povećanje nacionalnih i globalnih napora u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba“, koja se održala u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, u organizaciji Državne Komisija za ratne zarobljenike, nestale osobe i taoce Republike Azerbejdžan. Na koncu konferencije usvojena je Deklaracija o povećanju nacionalnih i globalnih napora u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba.

Članovi Kolegija direktora su na konferenciji prezentirali model traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini koji je od različitih organizacija u svijetu ocijenjen kao najefikasniji i koji se preporučuje ostalim zemljama koje prolaze kroz ista i slična iskustva rata i tranzicije.

„U Bosni i Hercegovini su pronađeni, ekshumirani i porodicama radi dostojanstvenog ukopa predati posmrtni ostaci više od 25.000 žrtava i to je presedan kada su u pitanju ratni sukobi u novijoj historiji“, istakao je Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora.

Perišić je naveo i da se u našoj zemlji još uvijek traži 7.607 osoba, što je 80 posto od ukupnog broja za kojim se traga na području zemalja bivše Jugoslavije.

Jurišić je u svom obraćanju pojasnio kako model traženja nestalih osoba u našoj zemlji počiva na dva stupa i to na Zakonu o nestalim osobama, te Institutu za nestale osobe kao stručnoj instituciji koja za nestalim traga bez diskriminacija po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

„Zakon o nestalim osobama propisao je obvezu Instituta da formira Centralnu evidenciju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, što je učinjeno objedinjavanjem svih baza nestalih osoba koje su se vodile u Bosni i Hercegovini. Na taj način utvrđen je broj od 34.965 različitih imena i prezimena koji predstavljaju Centralnu evidenciju nestalih osoba. Svako ovo ime i prezime mora proći proces verifikacije, da bi se utvrdilo da je osoba stvarno nestala u skladu sa Zakonom o nestalim osobama“, kazao je Jurišić.

On je istakao i da je ključni problem u rješavanju pitanja nestalih osoba jest nepostojanje političke volje država da se problem riješi te da se ne razmjenjuju se informacije o skrivenim grobnicama, ne postoje verificirani spiskovi nestalih osoba, licitira se brojem nestalih osoba, relativizira se i umanjuje broj nestalih osoba druge strane, a glorificiraju se i uvećavaju vlastite žrtve.

„Da nam  zlo ne bi ponovilo, prestanimo šutjeti, progovorimo, iskreno surađujmo, otkrijmo lokacije skrivenih grobnica. Da bi proces traženja nestalih osoba bio brz i učinkovit, temeljni uvjet je postizanje političke volje i iskrena suradnja država, kao i kreiranje modela traženja nestalih osoba po uzoru na bosanskohercegovački model,“ istakao je Jurišić.

Na konferenciji prisutnima se obratilo 40 učesnika odnosno predstavnici zemalja koje se bave pitanjem nestalih osoba ili se suočavaju sa ovim procesom i to Azerbejdžana, Turske, Rumunije, Kirgistana, Moldavije, Kuvajta, Čilea, Srbije, Hrvatske, Kipra, Bugarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Skupštine Ujedinjenih nacija ali predstavnici porodica nestalih osoba te eksperti različitih međunarodnih organizacija poput Međunarodnog crvenog krsta/križa, Međunarodne komisije za nestale, Međunarodne organizacije za migracije.

Usvojenom Deklaracijom, imajući u vidu da u svijetu godišnje nestane više hiljada osoba, obaveze država prema međunarodnom humanitarnom pravu i prema osjećajima i pravima porodica nestalih osoba, kao iskustva u procesu traženja nestalih stečenih na međunarodnom nivou  i izloženih na konferenciji, poziva se:

  • Na povećanje nacionalnih napora u smislu sprečavanja ali i adekvatnog rješavanja pitanja nestalih osoba;
  • Međusobnu saradnju država kako bi se na najefikasniji mogući način rješavalo pitanje nestalih osoba
  • Međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, pozivaju se na dalje podizanje svijesti o problemu nestalih osoba i davanju preporuka o načinu rješavanja sudbine nestalih osoba
  • Izražava se zahvalnost vladi Azerbejdžana za ovu izuzetno važnu priliku da se diskutuje o nacionalnim i globalnim naporima na rješavanju sudbine nestalih osoba kao i na odličnoj organizaciji događaja.

Vezane vijesti

TUZLA