31 C
Tuzla
19.07.2024.

Usvojene izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jednoglasno su usvojili izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku. Cilj izmjena je da organe može donirati i osoba koja nije u srodstvu sa oboljelim.

Sada slijedi i hitna sjednica Doma naroda FBiH u 18 sati.

Podsjećamo, vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je jučer Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u žurnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Člankom 20. Zakona propisano je da se uzimanje organa odnosno tkiva od živog darivatelja, može provoditi u korist primatelja organa odnosno tkiva samo u slučaju rodbinske veze. Pod rodbinskom vezom smatraju se roditelji, djeca, brat odnosno sestra, krvni srodnici, te srodnici po tazbini koji su punoljetni i duševno zdravi i poslovno sposobni za davanje pristanka za uzimanje organa i tkiva.

Dopunom Zakona se predviđa uvođenje izuzeća u ovom članku, čime se otvara mogućnost transplantacije i sa živog nesrodnog darivatelja, ali samo u određenim okolnostima, kada postoji opravdana potreba i pod strogo zakonom utvrđenim uvjetima. Zakonskim reguliranjem izuzeća, cilj je otkloniti i potencijalne opasnosti od trgovine, to jest kupoprodaje ljudskih organa.

Vezane vijesti

TUZLA