8 C
Tuzla
25.03.2023.

/VIDEO/ BIRAJ SRCEM BIRAJ BIH – Zaštićeni pejzaž “Konjuh” – prirodno blago TK

Na području čak tri općine rasprostranjeno je pravo prirodno blago. Mnogi ga smatraju malom oazom. Zaštićeni pejzaž Konjuh. Pristupačno mjesto za odmor, izlet, druženje, šetnje, nezaboravno iskustvo, a mnogima je i mjesto za život.

Zaštićeni pejzaž Konjuh dio je planine Konjuh i karakterišu ga brojne prirodne vrijednosti geomorfološkog karaktera. Također, ima i kulturno – historijske vrijednosti i potencijale.

Ovo područje je gotovo u potpunosti prekriveno šumskim ekosistemima u kojima su sadržane veoma brojne prirodne vrijednosti i fenomeni.

Na području zaštićenog pejzaža Konjuh definisane su tri zone zaštite na čiju podjelu su uticale brojnost i raspored prirodnih vrijednosti područja. Tačnije zona “A” – najstožiji režim zaštite; zona “B” – zaštita izvornog stanja prirode te zona “C” – namijenjena za turizam, sport i rekreaciju.

U zavisnosti od pedoloških i ekoloških karakteristika pojedinih lokacija, na području Zaštićenog pejzaža “Konjuh” razvilo se 30 tipova šumskih fitocenoza. Iskonski netaknuti predjeli, omogućili su postojanje veoma velikog broja životinjskih vrsta.

U narednih nekoliko minuta u saradnji sa Federalnim ministarstvom za turizam u okviru projekta “BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH” predstavili smo Etno selo Herceg  kao jednu od turističkih destinacija u Federaciji BiH.

BIRAJ SRCEM BIRAJ BIH - Zaštićeni pejzaž "Konjuh" - prirodno blago TK

POSLJEDNJE DODANO