12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Vijećnici GV Tuzla usvojili povećanje usluga nekih javnih preduzeća

U cilju poboljšanja položaja radnika i uslova rada, te pružanja boljih usluga građanima vijećnici Grada Tuzla usvojili su odluku o povećanju cijena usluga JKP Komunalac Tuzla. Od idućeg mjeseca građani Tuzle za uslugu za odvoz smeća po članu domaćinstva umejsto dosadašnjih 3 plaćat će 4 KM, a za deponovanje umjesto 2 plaćat će 2,5 KM.

Mislim da će negdje oko 70 do 80 posto tih sredstava upravo ići na povećanje plata uposlenim, a ovo ostatak na obnavljanje mehanizacije, opreme i ono što im je potrebno za svakodnevno poslovanje”, kazao je Elvir Bijedić, vijećnik SDP u GV Tuzla

Ovu odluku nisu podržali vijećnici opozicije, smtarajući da se moglo pronaći drugo rješenje za poboljšanje uslova rada JKP Komunalac, obzirom da postoji i suficit u Budžetu.

To su stvari koji trenutno imaju opravdanje u trenutnom trendu ekonosmkih cijena, ali nemaju opravdanje u jednoj socijalnoj osjetljivosti, koji mi koji predstavaljamo građane Tuzle moramo razumijeti. Ja vjerujem da će gradonačelnik sa svojim timom naći ,a dekvatna rješenja da se ili da se na neki način ublaži ili na neki način odgodi dalje poskupljenje ili uvećanje ovih cijena”, rekao je Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u GV Tuzla.

Još jedan udar na džepove , pretrpit će roditelji čija djeca borave u obdaništima Javne ustanove “Naše dijete” Izglasano je i povećanje cijena usluga u javnim obdaništima , uz obrazloženje da je došlo do enormnog povećanja cijena hrane, kao i drugih inputa, kao što su higijensko didaktički materijal.

“Ovdje se radi isključivo o pokrivanju troškova namirnica,a usput imaju još ozbiljnih problema, kada su u pitanju tenderi us mislu da se više niko ne javlja na tendere zato što je poremećaj tržišta i ne mogu da fiksiraju cijene a ja smatram i kolege i kolegice u Klubu vijećnika i vijećnica SDP-a, da je ovo itekako opravdano”, kazao je Elvir Bijedić, vijećnik SDP u GV Tuzla.

Nije opravdano povećanje od 25 posto za vijećnike opozicije i glasali su protiv odluke povećanja usluga u javnim obdaništima.

“To je protiv natalitetne politike i demografske slike našeg grada koju svi znamo da je loša ono zašto smo protiv je i činjenica da smo u prethodne dvije godine, predlagali različit način subvencioniranja, ako u Mostaru i Banja Luci da se pomogne mladim ljudima čija djeca pohađaju JU Naše dijete, međutim nismo našli neku podršku vladajuće većine” – smatra Damir Muratović, vijećnik DF u GV Tuzla.

Roditelji će ubuduće za cjelodnevni boravak djeteta u vrtiću umjesto 160 izdvojiti 200 KM, a za poludnevni boravaka 150 umjesto dosadašnjih 125 KM. Ova Odluka obuhvata i kriterije o umanjenju u smislu da roditelji koji imaju dvoje ili više djece u vrtićima usluge će plaćati 10 posto manje.

“Bez obzira na sve te okolnosti mislim da građanima treba omogućiti da cijena ostaje ista da se cijena ne povećava jer dosta domaćinstava računa na tih 40 i više maraka, koliko bi obdanište trebalo poskupiti” – kazao je Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u GV Tuzla.

Vijećnici Grada Tuzla usvojili su između ostalog i Rebalans Budžeta za ovu godinu. Povećan je za skoro 7 miliona KM i sada Budžet Tuzle iznosi oko 78, 5 miliona KM. Najviše sredstava ići će za oblast komunalne infrastrukture oko 4 miliona KM.

Ono što je značajno novo i predviđeno ovim Budžetom je izgradnja kružnog toka kod “Crveni 7”, što će obradovati skorro sve građane Grada Tuzle ali i ostale pobojšati protočnost saobraćaja, negdje oko milion i po je predviđeno za realizaciju ovog projekta”, istakla je Suada Isaković, šefica Službe za finansijske poslove.

Značajna sredstva obezbijeđena su i za LED rasvjetu , planirana su i dodatna sredstva za javne ustanove i preduzeća, određene manifestacije u Gradu, kao i za doček Nove 2024. godine.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO