7 C
Tuzla
01.03.2024.

Vlada Federacije BiH izdvaja novac za projekte za razvoj Tuzle

Naredne godine bi u Tuzli mogla početi rekonstrukcija magistralnog vrelovoda Centralnog grijanja. To su dogovorili predstavnici gradske vlasti, te nekoliko ministara iz Vlade Federacije, koja je odlučila novčano podržati ovaj projekat važan za razvoj grada.

Kada je u pitanju projekat vrelovoda, kompletan projekat koji se realizuje u tri faze iznosi 80 miliona KM. Prva faza bit će 20 miliona KM koja bi trebala da se radi u idućoj godini. U pripremi za Budžet za narednu godinu nastojat ćemo obezbijediti dio sredstava i da pomognemo”, rekao je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Ostatak novca, za prvu fazu radova, trebali bi osigurati Grad Tuzla i Centralno grijanje. Rekonstrukcija vrelovoda u dužini od skoro dva kilometra, značit će mogućnost spajanja oko hiljadu individualnih stambenih objekata na sistem grijanja, naročito u prigradskim naseljima.

Moram istaći da je vrelovod veoam bitan iako je to dužina 1.700 km, posebno za naselja koja su u okruženju TE. To su naselja Husino, Bukinje i Šićki Brod. Naravno pojačat će se i kapacitet da se mogu podržati svi kolektivni stambeni objekti koji se rade u užoj i široj gradskoj jezgri“, kazao je Miralem Mulać, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove

Osim vrelovodne, bit će rekonstruisana i vodovodna mreža. Cilj je osigurati vodu svim građanima.

To su naselja Dragunja, Gornja i Donja Obodnica. To je jedan krak sa kojim bi imali širenje vodovodne mreže od Lipnice prema Breškama i Dragunji i tzv. “istočni krak” koji bi išao malo dalje od Soline prema Doknju”, dodao je Mulać.

I za ovaj projekat dio sredstava će osigurati Vlada Federacije, a s obzirom da se prvo mora završiti idejni projekat, nije poznato kada bi rekonstrukcija vodovodne mreže mogla početi. Dogovorena je i podrška federalne Vlade za projekte razvoja turizma, naročito na Majevici, koja Tuzlu povezuje sa Srebrenikom.

Majevica se treba na neki način aktivirati da proširimo turističku sezonu. Ono što je neophodno je da se izgradi pet kilometara puta koja povezuju Tuzlu i Srebrenik i da svima zainteresovanima omogućimo i drugu vrstu turizma koja je neophodna za ovaj kanton”, kazao je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

Grad Tuzla je već napravio trasu koja bi trebala biti na Majevici, čime bi se u okviru nove turističke ponude unaprijedio biciklizam i planinarenje.

Vezane vijesti

TUZLA