20 C
Tuzla
01.12.2023.

VMBiH – Jačanje saradnje u oblasti zrakoplovstva

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Srbije, Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Glavnog direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Turske o međusobnoj suradnji.

Memorandum predstavlja osnovu zа ostvarivanje i jačanje suradnje između zemalja potpisnica, s ciljem unapređenje oblasti civilnog zrakoplovstva, i uključuje, među ostalim, priznavanje pilotskih dozvola, osnivanje pul stručnjaka i razmjenu iskustava u pogledu izrade i provedbe propisa o dronovima.

Na ovaj način se želi i koordinirati pristup vlasti civilnog zrakoplovstva u državama potpisnicama zajedničkim nastupom u međunarodnim zrakoplovnim organizacijama.

Istodobno se memorandumom podržava zajednička inicijativa za uspostavljanje Centra za obuku osoblja u oblasti zaštite civilnog zrakoplovstva, sa sjedištem u Beogradu, s tim da će realiziranje ove inicijative biti definirano posebnim aranžmanom i odobravano u skladu sa zakonskom procedurom.

Ministarstvo komunikacija i prometa će Prijedlog memoranduma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru donošenja, a za bh. potpisnika je predložen generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA