20 C
Tuzla
01.12.2023.

VMBiH – Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima

Vijeće ministara BiH je utvrdilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po žurnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI, kojom se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom EU-a u oblasti migracija.

Na taj način bit će preuzete četiri uredbe/direktive Europske unije donesene u razdoblju od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a, nakon što je BiH još 2015. godine donijela važeći zakon o strancima koji je tada usklađivan s 12 uredbi/direktiva EU-a u području migracija.

Dopunama zakona želi se i olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u BiH, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Izmjenama i dopunama Zakona o usklađivanju bh. propisa s uredbama/direktivama EU-a, među ostalim, se odnose na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na temelju spajanja obitelji, obrazovanja, znanstvenih istraživanja, sudjelovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na temelju plave karte, kao i na osnovi humanitarnih razloga. Istodobno se izmjenama i dopunama Zakona o strancima  dopunjuju i određene odredbe kako bi se olakšala njihova primjena i otklonile nejasnoće u praksi, saopćeno je iz VMBiH.

Vezane vijesti

TUZLA