-2 C
Tuzla
02.02.2023.

VTKBiH podržava usvajanje odluke za korištenje pojednostavljenog carinskog postupka

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) podržava hitno usvajanje Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provedbi Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, koju je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH.

Komora je podnijela ovu inicijativu, a na osnovu brojnih poziva privrednika povodom usvajanja Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH uputila i Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) molbu za slanje urgencije Vijeću ministara BiH za hitno uvrštavanje usvajanja ove odluke na dnevni red, jer je rok važenja postojeće odluke  do 31. januara 2023. godine.

Izmjenama i dopunom Odluke, kako napominju iz VTKBiH,  privrednim subjektima omogućava se korištenje pojednostavljenog carinskog postupka izvoza/uvoza po fakturi i nakon 31. januara, što praktično znači da kompanije koje imaju ova odobrenja nastavljaju njihovo korištenje.

Komora još jednom poziva privrednike, korisnike svih pojednostavljenih postupaka, da što prije podnesu relevantne zahtjeve UIOBiH, jer je od skoro 500 korisnika pojednostavljenih postupaka, prema  informacijama Komore, samo trećina to do sada i uradila.

Inicijativa VTKBiH o izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH, a koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe, podrazumijeva primjenu pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi, odnosno provođenje jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom  24 sata, svakog dana u mjesecu, što direktno utiče na bržu snabdjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju, kao i povećanje količina izvoza u kratkom vremenskom periodu.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO