15 C
Tuzla
01.03.2024.

Za 10 godina projekta ‘Starenje i zdravlje’ obavljeno 400.000 kućnih posjeta za 2.800 korisnika

Konferencija o temi “Crveni krst/križ u zajednici – Solidarnost i zajedništvo u pružanju njege i pomoći u kući i u aktivnostima zdravog starenja” koja se održava u Sarajevu, okupila je više od 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Društvo Crveng krsta/križa BiH uz podršku Švicarskog Crvenog križa, već 10 godina realizira projekt „Starenje i zdravlje“, a u okviru kojeg je obavljeno 400.000 kućnih posjeta za više od 2.800 korisnika.

Cilj projekta, koji se sastoji iz dvije komponente, njegu i pomoć u kući i aktivno i zdravo strenje, je poboljšati zdravlje i blagostanje građana zlatne dobi, kroz aktivno sudjelovanje u stvaranju okruženja prilagođenog starijim osobama i lobiranjem za njihove potrebe.

Program njege i pomoći u kući omogućava starijim osobama ostanak u vlastitim domovima smanjujući fizičku bol, društvenu izolaciju i promovirajući dostojanstven život. Razvijeni model nadopunjuje medicinske usluge koje se pružaju u domovima zdravlja, te je izuzetno dobro prihvaćen u lokalnim sredinama.

Generalni sekretar Društva CK BiH Namik Hodžić pojašnjava da iako njega i pomoć u kući nema elemente zdravstvene usluge, ona je i te kako relevantna u smislu prevencije, očuvanja zdravlja, očuvanja mentalnog zdravlja i rasterećenja sistema zdravstvene zaštite koji ne bi imao kapacitet da samostalno na bilo koji način odgovori na ovu potrebu starijih osoba u BiH.

– Zato je važno djelovati dalje, uspostaviti saradnju s kreatorima politika u nadležnim ministarstvima replicirati znanja i služiti kao primjer dobre prakse ostalim – istakao je Hodžić.

Program se trenutno provodi u 10 gradova u BiH: Tuzla, Živinice, Lukavac, Kalesija, Žepče, Šamac, Doboj, Prnjavor, Foča i Brčko Distrikt.

U periodu od 2013. godine realizirano je 386.625 kućnih posjeta za više od 2.800 korisnika. U programu je trenutno angažirano 67 profesionalnih njegovatelja/ica i 59 volontera.

Šefica Delegacije Švicarskog Crvenog krsta/križa u BiH Mihela Hinić je navela da je Centar za edukaciju Crvenog križa TK organizirao i obuku za njegovatelje u saradnji sa CK TK. Obuka je postala prepoznatljiva u cijeloj BiH. Do sada je održano 15 ciklusa obuke za njegovatelje koje je uspješno završilo 248 polaznika.

Inače, od 2017. godine pored Švicarskog Crvenog križa i učešća korisnika, projekt sufinansiraju jedinice lokalne samouprave, a od 2020. godine podršku projektu „Starenje i zdravlje“ pruža i Ambasada Švicarske u BiH, saopćeno je iz CK BiH.

Vezane vijesti

TUZLA