30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježio Svjetsku sedmicu imunizacije

U Svjetskoj sedmici imunizacije, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u partnerstvu s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i podršku Evropske unije organizovao je u Sarajevu Okrugli stol ”Savremeni momenti imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine”. Okupili su stručnjake iz oblasti imunizacije da bi razmijenili znanja i iskustva dobre prakse, osnažili partnerstva, osvrnuli se na aktuelnu epidemiološku situaciju i poslali poruku da je imunizacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić rekao je da je imunizacija veliki civilizacijski doseg, velika vrijednost prije svega za djecu koja se imunizacijom štite od zaraznih bolesti.

”Imunizacijski program u Federaciji BiH je na visokom nivou. Mi vakcinišemo protiv deset bolesti, prema Kalendaru imunizacije, dok se u Evropi i razvijenim zemljama svijeta vakciniše protiv 15 i više bolesti. Zavod za javno zdravstvo Federacije ima planove za povećanje opsega, razvoja i unaprjeđenja imunizacijskog programa, ali i za povećanje vakcinacijskog obuhvata. Vakcine koje koristimo su kvalitetne, sigurne i visokoučinkovite i iste se koriste u najrazvijenijim zemljama. Pod nadzorom su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zavod brine za sigurnu i redovnu nabavk vakcina te kvalitetno čuvanje i distribuciju u hladnom lancu”, rekao je Skočibušić.

Zahvalio je partnerima Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini i UNICEF-u BiH te istakao da se zajedničkim radom može postići da zdravstvena zaštita naše djece bude na istom nivou kao što je to u zapadnoj Evropi i SAD-u.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa istakao je da se ovogodišnja sedmica imunizacije obilježava u trenutku kad su u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovane dvije epidemije zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom. To su epidemije morbila i pertussisa (hripavca, velikog kašlja).

”Do ove sedmice, imamo registrovanih više od dvije hiljade slučajeva obolijevanja od morbila. To su uglavnom djeca predškolskog i školskog uzrasta. Među oboljelim, svako sedmo oboljelo dijete je hospitalizirano. Nažalost, registrujemo i vrlo ozbiljne komplikacije koje idu uz to oboljenje”, kazao je Musa.

Za epidemiju pertussisa (hripavca, velikog kašlja) rekao je da je prijavljeno više od 500 slučajeva obolijevanja od te bolesti.

Istakao je da je imunizacija jedna od najznačajnjih mjera kojom roditelj može zaštititi svoje dijete od potencijalno ozbiljnih bolesti.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Erwin Cooreman rekao je da Svjetska zdravstvena organizacija, uporedo sa Svjetskom sedmicom imunizacije, obilježava 50 godina Proširenog programa imunizacije (EPI), globalne inicijative za proširenje dobrobiti osnovnih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

”Vakcine ostaju naše najjače sredstvo protiv ozbiljnih bolesti, koja ponekad imaju smrtni ishod. Zemlje su posvećene postizanju nivoa procijepljenosti između 90 do 95 posto da bi zaštitile svoju populaciju, formuliranjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. Svjetska zdravstvena organizacija nastavit će podržavati te napore za dobrobit svih nas”, izjavio je Cooreman.

Podsjetio je da Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, uz podršku EU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u BiH i naveo brojne aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje imunizacije među kojima je program nadoknade propuštenih doza vakcinacije, od čega je koristi imalo više od 7.000 djece dobi od jedne do sedam godina koja su primila jednu od propuštenih doza.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Veronika Vashchenko rekla je da želi da u 2024. godini UNICEF BiH ojača partnerstvo s zdravstvenim vlastima, Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i drugim partnerima na osiguranju sigurne budućnosti djece i da obezbijede da ne obolijevaju od bolesti koje se mogu prevenirati.

Uz podršku UNICEF BiH i Evropske unije, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je producirao nove promotivne i edukativne materijale o redovnoj imunizaciji i distribuirao ih u sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Okrugli stol je održan u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine – Organizacijska jedinica u Sarajevu. Tokom okruglog stola, ispred zgrade Zavoda bila su postavljena dva promo štanda a doktori Barbara Knežević i Mirko Međugorac sa saradnicima građanima su dijelili promotivne i edukativne materijale i odgovarali na pitanja o imunizaciji.

Građane su podsjetili da u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama imamo besplatan i pouzdan program redovne imunizacije protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertussisa (velikog kašlja, hripavca), tetanusa, poliomijelitisa, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila (ospica), rubeole i parotitisa. Naglasili su da se odgodom ili odbijanjem vakcinacije djeca izlažu riziku obolijevanja od tih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice.

Građani su pokazali interes i za vakcinu protiv humanog papilloma virusa (HPV), koja je uvedena u program imunizacije 2022. godine. Humani papiloma virus (HPV) je ključni uzročnik karcinoma cerviksa (vrata maternice), a doktori su istakli da je imunizacija protiv HPV najbolja mjera u prevenciji karcinoma cerviksa, karcinoma u području usta, ali i drugih karcinoma te genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovnika.

U toku je uvođenje i vakcina protiv pneumokoka u program imunizacije. Imunizacija protiv Streptococcus pneumoniae – bakterije pneumokok – važno je posebno za djecu i osobe starije od 65 godina. Ta je bakterija uzročnik pneumokokne bolesti i to meningitisa, upale pluća, upale srednjeg uha i sepse.

Od 23. do 29. aprila traje Evropska sedmica imunizacije, koja se obilježava svake posljednje sedmice u aprila počevši od 2005. godine, na inicijativu Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i u saradnji s UNICEF-om, Evropskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti i drugim partnerskim organizacijama.

Usporedno s tom regionalnom javnozdravstvenom inicijativom, kojom se nastoji osnažiti svijest javnosti o važnosti i dobrobiti imunizacije za zdravlje ljudi, od 2012. godine se također pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na globalnom nivou obilježava Svjetska sedmica imunizacije, navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vezane vijesti

TUZLA