20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Žene Srebrenice danas će mirni protest održati u Memorijalnom centru Potočari

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Tog dana je 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštičene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije UN, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdrazih iz Zaštićene zone Srebrenica.

Organizacija UN,EU, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštičene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti.

11. jula 2024.godine navršilo se punih  29. godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano preko šest hiljada i šesto posmtrnih ostataka žrtava genocida,ubijenih žrtava u julu 1995 godine.

Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identifikovani. Zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima  Srbije, Crne Gore i RS, masovne i sekundarne grobnice još ne ekshumirane,  posmrtni ostaci  još ne pokupljena po vrletima RS, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmetnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 29 godina i većina posmrnih ostataka ne identifikovani.

“Kao svakog ll tog u mjesecu, tako ćemo se  i ovog jedanaestog 2024.godine okupiti  u Memorijalmom Centru Potoćari ,opstina Srebrenicau 11,30 sati, odakle će kolona mirno krenuti do direkcije Memorijalnog centra Potoćari  uz poruku “Istina nama kazna zločincima”, poručile su u saopštenju.

Mirni protest u Memorijalnom Centru Potočari organizuje Udruženje građana “Žene Srebrenice” Udruženje,,Pokret Majke Enklave Srebrenica i Žepa,,Udruženje,,Žene Podrinja i Bratunac,,Udruženje ,,Srebrenićke Mjke,, Organizacija Porodice Šehida opština Srebrenica ,Bratunac,Zvornik,Vlasenica,Memorijalni Centar Potoćari, žene asocijacija iz Klokotnica Doboj Istok i drugi najavljeni gosti  kao i mnogobrojni građani.

Vezane vijesti

TUZLA