31 C
Tuzla
19.07.2024.

Značajna sredstva za projekte vodosnabdijevanja u Živinicama i Gradačcu

Osigurati pitku vodu svim građanima u Tuzlanskom kantonu, intencija je Kantonalne vlade. Među gradovima koji su dobili sredstva upravo za ove namjene našli su se Živinice i Gradačac. Sredstva su doznačena, sada je vrijeme za realizaciju projekata.

„ Danas smo potpisali dva projekta. Radi se o gradu Živinice vrijednosti 88 hiljada za filter stanicu i za Gradačac 400 hiljada jer tu Vlada sufinansira projekat vrijedan šest miliona eura i to je jedan doprinos Vlade TK svim građanima grada Gradačac“, rekao je Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK. 

Za ovaj projekat u Gradačcu još od 2019. godine Kantonalna vlada izdvaja novac iz Programa ulaganja sredstava vodnih naknada. Iz ove jedinice lokalne samouprave navode kako su sva sredstva utrošena za projekat vodosnabdijevanja doprinijela tome da imaju 95 kilometara nove vodovodne mreže.

„Projekat je bio podijeljen u četiri komponente i odnosio se na rekonstrukciju prečistača otpadnih voda, na proširenje kanalizacione mreže na sjeverni dio, izgradnja nove vodovodne mreže i na rekonstrukciju dotrajale mreže sa posebnim osvrtom na zamjenu azbestno cementnih cijevi“, navodi Senad Džombić, pomoćnik gradonačelnika Gradačca.

S druge strane, sredstva prebačena na račun Grada Živinice biće utrošena za završetak izgradnje filter stanice za kondicioniranje vode u selu Gračanica. Time će, kako navodi prvi čovjek ovog grada mještani uvijek imati pitku vodu.

„Sa realizacijom ovog projekta podićemo nivo kvaliteta vodosnabdijevanja na zadovoljavajući nivo i to je ne velika stvar za samo to naselje nego i cijeli grad Živinice. Izgradnjom ove filter stanice će biti riješen dugoročni problem ovog naseljenog mjesta“, istakao je Began Muhić, gradonačelnik Živinica. 

Sredstva za realizaciju ovih projekata prenesena su iz prošle godine, naglašeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Vezane vijesti

TUZLA