25 C
Tuzla
30.04.2024.

U prošloj godini registrovano 82,7 posto više vozila na električni pogon

U povodu realizacije programa održive mobilnosti, podržane od Međunarodne automobilističke federacije (FIA), i programom saobraćajno- preventivnih aktivnosti Bosanshohercegovačkog auto-moto kluba, upriličena je realizacija Konferencije “Let's drive green”.

Konferenciji su pored stručnih predstavnika BIHAMK-a, prisustvovali i predstavnici svih relevantnih institucija koji se unutar svog poslovanja bave razvojem elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. Poseban gost na konferenciji bio je visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver SCHMEROLD. Ostali govornici na konferenciji su između ostalog bili i Adnan BOSOVIĆ, predstavnik JP Elektroprivrede BiH, Anela KARAHASAN, predstavnica Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, Haris MURATOVIĆ, brand manager– MOON power, Emir DURMIĆ, predstavnik firme GS-TMT i mnogi drugi gosti.

Realizacija konferencije provedena je sa ciljem da se kroz jako liderstvo pokrenu aktivnosti kako bi se unaprijedilo djelovanje i promovisanje elektromobilnosti i električnih vozila u Bosni i Hercegovini. Stanje vezano za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini se u odnosu na prije par godina znatno poboljšalo, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini registrovano 82,7% više vozila na električni pogon nego u 2021. godini. Međutim, postavlja se pitanje kojim putem razvijati održivu mobilnost u budućnosti, te koje korake poduzeti dalje kada govorimo o elekromobilnosti? Iz tog razloga, a kako bi se unaprijedile aktivnosti vezane za elektromobilnost, smanjenje emisija i zdravije životne sredine, smanjenje efekta staklene bašte, kao i smanjenje CO₂ emisija, BIHAMK je pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Asocijacije (FIA) i JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine organizovao i realizovao Konferenciju čija je tema bila “Let's drive green”.

Pored prezentacija kojima je tretirana problematika trenutnog stanja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, problemima i mogućnostima sa kojima se možemo susresti u budućnosti, broj električnih vozila registrovanih u Bosni i Hercegovini, razvoj mreže punionica za električna vozila u Bosni i Hercegovini, šansama i perspektivama razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i zakonske regulative koja obuhvata temu održive elektromobilnosti, visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver SCHMEROLD je predstavio i podatke vezane za put razvoja elektromobilnosti u Austriji, izazove sa kojima su se suočavali, kao i greške koje Bosna i Hercegovina može da izbjegne, vodeći se primjerima dobre prakse Austrije.

BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija u oblasti cestovne sigurnosti i članica Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) putem ove konferencije želi da kroz primjere i iskustava jedne razvijene europske zemlje u pogledu elektromobilnosti, kao što je Austija, približi znanje i primjere dobre prakse, kao i da pomogne svim institucijama, organizacijama i djelatnostima koji rade na poslovima razvoja i poduzimanja mjera poboljšanja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

TUZLA