27 C
Tuzla
18.07.2024.

BiH šalje pomoć Sloveniji: Jesu li i građani spremni reagovati?

Slovenija se još bori sa poplavama koje su okarakterisane kao najgore u historiji zemlje. U nekim područjima se situacija smiruje, a u drugim prijete klizišta.

Lejla i Amir Alešević su s djecom stigli iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu prije dva dana. Korijeni su im iz Krajine, ali žive u Medvodama nadomak Ljubljane. Pričaju nam da nisu imali težih posljedica od poplava. No, njihovi prijatelji jesu.

”Baš od jednog prijatelja otac, kroz noć je, kad je sve izgubio, sutradan se srušio, probudiš se i nemaš gdje biti”, navodi Amir.

Pokazuje nam Lejla snimke poplava iz komšiluka, naglašavajući da je najvažnije da niko nije stradao. Pomogli su koliko su mogli, a vjeruju da će pomoć stići i iz BiH.

”Ako smo, da tako kažem, komšijski narod treba da se pomognemo. Kad treba Sloveniji zašto da ne, i ako Bosni bude trebalo isto, da jedni drugima pomognemo”, ističe Amir.

Sličnog stava su građani Tuzle. Svi su spremni pomoći.

”Mislim da bi trebala BiH ako je u mogućnosti da pošalje pomoć, a isto tako individualno ko god može da pomogne Sloveniji”, navodi jedan građanin Tuzle.

Druga sugrađanka navodi da gdje god je pomoć potrebna, Bosanci su uvijek pomagali.

”Trebalo bi prići u pomoć, mi smo imali uvijek pomoći”, stava je treći građanin.

Četvrti sugrađanin ističe da, ako smo u mogućnosti treba podržati i finansijski.

Interventnu pomoć od 10 hiljada eura uputilo je Društvo Crvenog križa BiH tamošnjoj organizaciji Crvenog križa.

”Istovremeno, otvoren je humanitarni telefon 17023 na nivou Društva Crvenog križa na koji građani mogu pozivati i donirati 2 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Slovenije. Isto tako otvoreni su humanitarni žiro računi”, navodi Merima Sarajlić, sekretarka Crvenog križa TK.

Stiže reakcija i države, odnosno Federacije BiH. Entitetska Uprava civilne zaštite šalje u Sloveniju ljudstvo i mehanizaciju.

”Sada čekamo na odluku Vijeća ministara BiH, ali sve ono što je trebalo poduzeti, ova četiri vozila koja je Kantonalna uprava civilne zaštite putem svojih službi obezbijedila, naravno i ono što bude trebalo od transporta iz Federalne uprave civilne zaštite, kamione koji će prevesti te mašine, su spremni”, riječi su Majde Kovač, glasnogovornice Federalne uprave civilne zaštite.

Svaka pomoć je dobro došla, poručuje predsjednica Slovenije. U kontaktu je sa predstavnicima država u regiji.

”Razgovarala sam sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, obećao mi je, da će BiH slati inženjerske note vojske, razgovarala sam sa Stevom Pendarovskim, 100 vojnika će doći iz Sjeverne Makedonije pomoći Sloveniji. Svaka pomoć nam je potrebna, pogotovo u mehanizaciji vojnicima, vidite da tu trebaju ruke”, naglašava Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije.

Iz Crvenog križa BiH ponudili su psihosocijalnu pomoć stanovništvu Slovenije. Ukoliko bude potrebno, spremni su poslati uposlenike i volontere koji će raditi sa građanima u pogođenim područjima.

Vezane vijesti

TUZLA