22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Članovi Predsjedništva BiH održali sastanak sa premijerom Slovenije

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iskazali su zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Republike Slovenije Bosni i Hercegovini. Sаgovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije tradicionalno vrlo dobri i prijateljski i da su obje zemlje posvećene njihovom unapređenju i jačanju. U razgovoru je rečeno da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena između dvije zemlje dobri, ali da postoje mogućnosti za njihovo unapređenje.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Republici Sloveniji za kontinuiranu i aktivnu podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu, a posebno na zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Istakli su da je dodjela kandidatskog statusa važna prekretnica na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, te da to predstavlja pozitivan signal i jasnu poruku da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Golob je kazao da je Bosna i Hercegovina dobijanjem kandidatskog statusa dobila vrlo jasnu poruku da naša zemlja ima evropsku budućnost. Poručio je da se Slovenija, kao iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine, aktivno zalagala za dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji te da je spremna Bosni i Hercegovini pružiti svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć na njenom evropskom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA