17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Čović: Kako god neko igrao, neće nas uspjeti vratiti unazad

Treba sačuvati fokus na hitnom uspostavljanju vlasti na svim nivoima, a onda početi provoditi ono što smo dogovorili da su nam prioriteti – rekao je u četvrtak u Neumu dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović.

– Bojim se da ćemo se, ako taj fokus izgubimo, onda baviti sami sobom. Moramo brzo raditi. Nedopustivo je da s Vladom FBiH čekamo četiri mjeseca, a to smo sve mogli dogovoriti da završimo i dogovorili smo krajem prošle godine. Idemo završiti imenovanje Vlade FBiH. Kako god neko igrao i pokušao nas vratiti unazad, ja smatram da neće uspjeti – istakao je Čović.

Dodaje kako trebaju stvoriti ambijent da se krene provoditi sve što je planirano čim se formira Vlada FBiH, ali napominje kako je jednako važno vratiti u fokus Vijeće ministara i rješenja koja su pripremali.

Također je najavio sastanak partnera iduće sedmice u Sarajevu. Na prošlom sastanku domaćin je bio SNSD, a ovoga puta trebao bi to biti SDP.

Čović smatra kako se trebaju prihvatiti realizacije 14 uslova Evropske komisije, sada kada je Bosna i Hercegovina dobila otvorena vrata Evropske unije.

– Ovo je Bosna i Hercegovina. Mi moramo osigurati da Ustav funkcionira na način da imamo potpunu zastupljenost konstitutivnih naroda, ali isto tako da to radimo kroz institucije Bosne i Hercegovine. Ne treba nam nikakvo supotpisivanje dokumenata koji bi trebali rješavati bilo koja pitanja koje opterećuju Bosnu i Hercegovinu. Kad se god desi takav korak, dobijete i odgovor – rekao je Čović komentirajući napuštanje sjednice Zastupničkog doma PS BiH od strane zastupnika stranaka iz Republike Srpske.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, Čović je naglasio kako neće popustiti sa svojim optimizmom, bez obzira na to što netko drugi radio.

– Mislim da mi iz iduće sedmice ne smijemo izaći. Ustavni rok bio je 6. aprila. Onaj koji je postavio taj rok mora ga na neki način i provesti. Prije par dana imao sam sastanak s predstavnicima stranaka koje predvodi SDP i razgovarali smo o tome što su naši prioriteti i dogovorili smo. Imamo parlamentarnu većinu koja treba odmah ići na uspostavu Vlade FBiH. Vrijeme Ramazana i Bajrama vjerojatno je ograničilo sve one iz međunarodne zajednice koji su trebali povući neke korake – podvukao je Čović.

Izrazio je nadu kako će to uraditi u ponedjeljak ili utorak, odnosno u srijedu najdalje kako bi se i taj posao završio.

– Što se mene tiče ne mora više ništa dirati, pogotovo ne dugoročno jer imamo šest mjeseci ispred sebe da se dogovorimo sami. Što će nam naši dogovori ako će neko to raditi za nas. Inače mislim da visoki predstavnik, niti dosad niti ubuduće, ne treba nametati nikakva rješenja. Što se mene tiče mogli smo povući sve odluke svih visokih predstavnika da imamo izvorni Dayton pa radite svoj posao. Preuzmimo odgovornost i zatvorimo mogućnost da netko drugi donosi odluke umjesto nas – zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA